x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Creierul atentatului de la Lockerbie a fugit la Londra

Creierul atentatului de la Lockerbie a fugit la Londra

de Anca Aldea    |    31 Mar 2011   •   20:04
Creierul atentatului de la Lockerbie a fugit la Londra
Sursa foto: /Reuters
159104-reuters-2011-03-31t083033z-240874980-lm1e73v0nd601-rtrmadp-3-libya.jpgMinistrul libian de Externe le-a dat bri­tanicilor dureri serioase de cap, după ce a aterizat miercuri seara la Londra şi a dezertat. După "o vizită pri­vată" de două zile în Tunisia, al că­rei scop nu a fost dat publicităţii de regimul de la Tripoli, şeful diplo­ma­ţiei externe, Musa Kusa (foto), şi-a luat zborul către Marea Britanie. Câteva ore petrecute în prezenţa agenţilor MI6 au fost suficiente pentru a-l con­vin­ge pe Kusa să-şi anunţe, în mod pu­blic, demisia din funcţia de şef al di­plomaţiei externe libiene. Potrivit zi­a­ru­lui Daily Mail, apariţia, în Marea Br­i­tanie, a acestui oficial libian re­pre­zintă o lovitură diploma­tică oferi­tă premierului David Ca­me­ron. Cu toa­te acestea, Kusa, care a fost şi şef al serviciilor secrete în pe­rioada 1994-2009, deţine in­for­ma­ţii preţioase, in­clusiv referitoare la uciderea, în 1984, a poliţistului brita­nic Yvonne Flet­cher, în faţa am­ba­sa­dei Libiei din Lon­­­dra, în timpul pro­testelor di­si­den­­­ţilor libieni. Pe de altă parte, Kusa (59 de ani) a fost un lider influent al co­mitetelor re­vo­lu­ţi­o­nare, coloana ver­tebrală a regimului Gaddafi şi un om de încredere al colonelului.

Kusa este supranumit "emisarul morţii" pentru rolul jucat în anii ’80 în organizarea unor atacuri teroriste în Europa şi în asasinarea mai multor opozanţi libieni aflaţi în exil. El  este totodată considerat "părintele aten­tatului de la Lockerbie", din 1988, când un libian s-a aruncat în aer la bordul unui avion de pasageri ame­rican. Aeronava s-a prăbuşit în apropierea localităţii scoţiene Lo­ckerbie, toate cele 270 de persoane aflate la bord pierzându-şi viaţa. Kusa nu se află pentru prima dată la Londra. În anul 1980, la scurt timp după ce a fost numit ambasador în Marea Bri­tanie, Kusa a fost extrădat pe mo­tiv că şi-a exprimat public susţinerea fa­ţă de uciderea disidenţilor libieni şi a ameninţat că ţara sa va sprijini Ar­mata Republicană Irlandeză (IRA).

Fostul ministru libian de Externe s-a aflat toată ziua de joi în interoga­to­rii şi a discutat cu şeful diplomaţiei bri­­­tanice, William Hague, care i-a transmis lui Kusa că nu va beneficia de imunitate în faţa justiţiei in­ter­na­ţi­­o­nale şi britanice. Pe de altă parte, Hague a declarat că s-a aflat în le­gă­tu­ră permanentă cu Musa Kusa: El "a fost canalul meu de comunicare cu re­­­­­gimul libian în ultimele săptămâni şi am discutat de câteva ori cu el prin te­­­lefon. Demisia sa demonstrează că re­­­gimul Gaddafi este fragmentat, este su­­­pus presiunilor şi se prăbuşeşte din in­­terior". "Îi încurajăm pe cei din an­tu­rajul lui Gaddafi să îl părăsească şi să op­te­ze pentru un viitor mai bun pentru Li­bia, care să permită o tran­zi­­ţie po­li­tică şi o veritabilă re­formă, care să răs­pundă aspiraţiilor poporului li­bian", se arată într-un co­municat trans­mis de Ministerul bri­tanic de Externe.

×