x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Creşte numărul cererilor de azil în Germania din partea cetăţenilor turci, îndeosebi a celor de etnie kurdă

Creşte numărul cererilor de azil în Germania din partea cetăţenilor turci, îndeosebi a celor de etnie kurdă

05 Aug 2016   •   13:15
Creşte numărul cererilor de azil în Germania din partea cetăţenilor turci, îndeosebi a celor de etnie kurdă

Numărul cetăţenilor turci care cer azil în Germania ca urmare a tensiunilor tot mai mari din ţara lor a crescut în primele şase luni ale lui 2016, majoritatea dintre aceste cereri provenind de la membrii minorităţii kurde din Turcia, potrivit datelor furnizate de Biroul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF), publicate vineri de cotidianul Tagesspiegel, citat de EFE şi DPA.

Un număr de 1.719 de solicitări de azil au fost depuse de cetăţeni turci în primele şase luni ale anului 2016, aproape la fel de multe ca solicitările depuse pe durata întregului an 2015, care s-au ridicat la 1.767, potrivit cifrelor de la BAMF. Anul trecut, din cele 1.767 de cereri de azil din partea cetăţenilor turci, 1.428 proveneau de la etnici kurzi.

Aproape 88% dintre solicitările de azil - 1.510 solicitări - provin de la persoane de origine kurdă, a declarat un purtător de cuvânt al BAMF pentru Tagesspiegel, adăugând că mulţi dintre solicitanţii de azil înregistraţi în Germania au fugit din regiunile cu majoritate kurdă din sud-estul Turciei.

Sud-estul Turciei a fost scena celor mai grave violenţe din ultimele două decenii, după ce partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, scos în afara legii) a denunţat acordul de încetare a focului încheiat cu guvernul de la Ankara. Cu toate acestea, şi în pofida situaţiei dramatice din sud-estul Turciei, rata de soluţionare favorabilă a cererilor de azil a scăzut semnificativ, scrie EFE.

DPA aminteşte totodată că autorităţile turce efectuează epurări fără precedent în căutarea persoanelor bănuite că ar fi implicate în tentativa de lovitură de stat eşuată din 15 iulie. BAMF nu a putut preciza dacă puciul eşuat şi consecinţele acestuia au vreun impact asupra numărului de cetăţeni turci care părăsesc Turcia şi ajung în Germania.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: germania azil cetateni turci turci turcia kurzi