x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza din Ucraina face să reapară ameninţarea unui război în Europa

Criza din Ucraina face să reapară ameninţarea unui război în Europa

de Agerpres    |    20 Mar 2014   •   21:53
Criza din Ucraina face să reapară ameninţarea unui război în Europa

Criza declanşată de alipirea Crimeii la Rusia facă să reapară ameninţarea şi frica unui război în Europa, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

"Ceva s-a schimbat odată cu această criză", a spus Schulz în conferinţa de presă susţinută după întrevederea cu şefii de stat şi de guvern de la începutul summitului european.

"Unii credeau că războiul şi riscul războiului nu mai sunt subiect de discuţie, dar suntem pe cale să vorbim despre riscul unui conflict armat", a afirmat el.

Într-un moment în care Europa comemorează centenarul Primului Război Mondial, războiul devine "din nou o ameninţare reală într-o ţară vecină a Uniunii Europene", a declarat preşedintele PE în faţa liderilor celor 28 de state membre, conform textului discursului său.

"Criza din Ucraina reprezintă o mare ameninţare pentru sistemul nostru de securitate european introdus după Războiul Rece", le-a mai spus Schulz liderilor Celor 28, făcând apel la UE "să dezvolte în cele din urmă o strategie coerentă faţă de Rusia".

Nu în ultimul rând, el a făcut apel la şefii de stat şi de guvern să răspundă "fricii populaţiei europene (...) o frică reală, provocată de escaladarea declaraţiilor din ultimele săptămâni".

"În timp ce antreprenorii se tem de o spirală a sancţiunilor care ar putea antrena o prăbuşire a comenzilor, iar muncitorii se îngrijorează pentru locul lor de muncă, în ţările vecine Ucrainei, în Polonia şi în ţările baltice există temeri privind un nou război rece", a subliniat Schulz.

Cu toate că UE trebuie să reacţioneze la acţiunile Rusiei, aceasta trebuie să fie prudentă să nu provoace o escaladare a conflictului, păstrând "canale de comunicare deschise" cu Rusia, a mai menţionat Schulz. 

×
Subiecte în articol: martin schulz crimeea Rusia