x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Criza economică. Grevă feroviară de proporții în Marea Britanie

UPDATE Criza economică. Grevă feroviară de proporții în Marea Britanie

21 Iun 2022   •   15:02
UPDATE Criza economică. Grevă feroviară de proporții în Marea Britanie

Proteste de amploare au loc în mai multe țări din Europa. În Marea Brianie are loc astăzi cea mai mare grevă feroviară din ultimii 30 de ani. O manifestație a blocat, ieri, transportul aerian și feroviar în Belgia.

Peste 40.000 de muncitori feroviari cer măriri de salarii. Acțiunea a provocat perturbări majore în întreaga rețea iar metroul londonez a fost în mare parte închis din cauza unei greve separate, scrie Reuters.

Premierul Boris Johnson a declarat că greva va afecta companiile care încă se recuperează după pandemia de COVID-19.

Sindicatele spun că grevele din sectorul feroviar ar putea marca începutul unei "veri de nemulțumire", profesorii, medicii, lucrătorii din domeniul eliminării deșeurilor și chiar avocații urmând să intre în acțiuni sindicale, în timp ce inflația depășește 10%.

"Muncitorul britanic are nevoie de o mărire de salariu. Au nevoie de siguranța locului de muncă și de condiții decente", a declarat pentru Sky News Mick Lynch, secretarul general al sindicatului Rail, Maritime and Transport Workers.

Johnson spune însă că aceste greve sunt "greșite și inutile" dar guvernul trebuie să fie pregătit să "rămână pe poziții", deoarece îmbunătățirea modului în care sunt gestionate căile ferate este în interesul publicului.

Un sondaj YouGov arată că opinia publică este împărțită, aproximativ jumătate dintre cei intervievați opunându-se acțiunii și puțin peste o treime spunând că o susțin.

Inflația a crescut vertiginos în întreaga Europă pe fondul unei creșteri majore a costurilor energiei, iar Marea Britanie nu este singura care se confruntă cu greve.

Inițial, economia Marii Britanii și-a revenit puternic după pandemia COVID-19, dar o combinație de penurie de forță de muncă, perturbarea lanțului de aprovizionare, inflația și problemele comerciale post-Brexit au determinat avertismente privind o recesiune.

Guvernul afirmă că sprijină milioane de gospodării dintre cele mai sărace, dar avertizează că majorările salariale peste inflație ar afecta fundamentele economiei și ar prelungi problema.

Această izbucnire a acțiunilor sindicale a fost comparată cu anii 1970, când Marea Britanie s-a confruntat cu greve de amploare, inclusiv cu "iarna nemulțumirilor".

Numărul muncitorilor britanici care sunt membri de sindicat s-a înjumătățit din anii 1970, iar ieșirile în stradă sunt mult mai puțin frecvente, în parte datorită schimbărilor făcute de fostul premier Margaret Thatcher pentru a face mai dificilă declanșarea unei greve.

Guvernul spune că acum va schimba rapid legea pentru a obliga operatorii de trenuri să asigure un serviciu minim în zilele de grevă și pentru a permite angajatorilor să aducă personal temporar.

Grevele au loc în timp ce călătorii de pe aeroporturile britanice se confruntă cu întârzieri și anulări de ultim moment din cauza lipsei de personal, iar serviciile de sănătate se clatină sub presiunea listelor lungi de așteptare acumulate în timpul pandemiei.

Franța

Președintele Emmanuel Macron se confruntă cu neliniști legate de reformele pensiilor.

Belgia

Proteste de amploare au fost anunțate în Belgia din cauza inflației galopante și a scumpirilor. Aeroportul din Bruxelles a anulat toate plecările iar mai multe servicii de transport din țară au fost oprite, scrie Reuters. 

Sindicatele au declarat că se așteaptă ca zeci de mii de persoane să participe la un protest în Bruxelles. Serviciile de tansport pe calea ferată au funcționat parțial, pentru a permite protestatarilor să ajungă în capitală.

Aeroportul din Bruxelles a anunțat că nu a putut permite plecarea zborurilor de pasageri, deoarece acțiunea sindicală s-a extins la personalul de securitate. Transportul public local a funcționat cu servicii minime.

Inflația a ajuns la 9% în luna iunie în Belgia, reflectând creșterile puternice ale prețurilor, în mare parte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, care a provocat creșterea costului energiei.

Premierul Alexander De Croo a declarat că lucrătorii belgieni sunt mai bine protejați decât omologii din majoritatea celorlalte țări UE, deoarece salariile sunt indexate cu rata inflației.

El a precizat că executivul  a prelungit măsurile de reducere a taxelor pentru gaze, electricitate și combustibil până la sfârșitul anului.

×
Subiecte în articol: belgia proteste Marea Britanie franta