Criza economică este "o binecuvântare" pentru mafia italiană care, dispunând de uriaşe rezerve de bani lichizi, a început "să-şi facă piaţa", cumpărând companii aflate în dificultate şi făcând recrutări din rândurile şomerilor.
"Criza se datorează înainte de toate lipsei de lichidităţi. Or, mafia dispune de mari cantităţi de bani murdari", arăta pentru AFP Lino Busa, preşedintele asociaţiei Sos Impresa, care ajută companiile victime ale racketingului.Potrivit Confesercenti, care regrupează circa 270.000 de întreprinzători, cifra de afaceri a mafiei ajunge la aproximativ 130 de miliarde de euro, cu un beneficiu anual de 70 de miliarde de euro. Aceşti bani provin din trafic de droguri (59 de miliarde), racketing (9 miliarde), trafic de arme (5,8 miliarde), contrabandă (1,2 miliarde) şi prostituţie (6 milioane de euro).
"Societăţi şi mici negoţuri aflate în dificultate, bunuri imobiliare vândute la preţ redus de proprietarii sufocaţi de criză: aceste «afaceri bune» permit clanurilor mafiote să îşi recicleze banii murdari cu cele mai mici costuri", explică Busa.
"Criza permite mafiei să îşi accelereze infiltrarea în economie, mai ales în nordul ţării, dar şi în străinătate", mai arată el. "În vremuri de criză, întreprinderile şi firmele comerciale au mai puţine scrupule când tratează cu investitori sau întreprinzători suspecţi, îşi pun mai puţine întrebări cu privire la provenienţa banilor care le sunt oferiţi", afirmă Busa.
DOMENII
Mafia este prezentă în sectorul construcţiilor imobiliare, în care a investit 37,5% din beneficiile ei, în comerţul cu amănuntul şi în restaurante în care plasează 20% din câştigurile sale. Silvana Fucito, responsabil la Federaţia asociaţiilor antiracketing (taxă de protecţie) şi anticamătă, avertizează împotriva acesteia din urmă. Potrivit Sos Impressa, peste o treime din cămătari sunt direct legaţi de mafie, dobânda practicată de aceştia mergând de la 100% la 200%.
"De câteva luni, numărul victimelor cămătarilor care ne cer ajutor a crescut vertiginos. Toate categoriile sociale sunt lovite: mame de familie, muncitori, mici patroni", adaugă Silvana Fucito. "Persoanele aflate în situaţie socială precară, cărora băncile le-au închis uşile, nu au altă soluţie decât cămătarii", continuă ea.
DIN ŞOMER, MAFIOT
Angajată în lupta contra mafiei din 2002, când uzina i-a fost incendiată de membri ai clanului mafiot local pentru că a refuzat să plătească "il pizzo", impozitul mafiot, Silvana Fucito se teme că situaţia economică "minează toate efoturile făcute în Italia împotriva criminalităţii". "Şomajul este unul dintre principalii factori de dezvoltare a mafiei, singura care poate garanta un loc de muncă", subliniază ea. "Criza actuală, cu închiderile de uzine, falimente, ar putea să împingă miile de şomeri în braţele clanurilor mafiote".