x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criză politică în Bulgaria. Guvernul Petkov este vizat de o moțiune de cenzură

Criză politică în Bulgaria. Guvernul Petkov este vizat de o moțiune de cenzură

15 Iun 2022   •   15:33
Criză politică în Bulgaria. Guvernul Petkov este vizat de o moțiune de cenzură
Sursa foto: Kiril Petkov/facebook

Principalul partid de opoziție din Bulgaria a depus, miercuri, o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Kiril Petkov. Dacă moțiunea va fi votată, coaliția de guvernare ar putea fi înlăturată de la putere după doar 6 luni de mandat, scrie Reuters.

Partidul de centru-dreapta al fostului premier Boyko Borissov a acuzat Administrația Petkov că nu a luat măsuri adecvate pentru a contracara inflația în creștere, provocată de războiul din Ucraina. Votul asupra moțiunii de cenzură va avea loc săptămâna viitoare.

„Am depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului din cauza eșecului său în politica economică și fiscală", a declarat Desislava Atanasova, un membru important al partidului de opoziție. Acesta intenționează să poarte discuții cu toate celelalte formațiuni politice din parlament pentru a susține moțiunea.

Bulgaria a înregistrat în aprilie 2022 un salt al prețurilor de consum de 14,4%, un record al ultimilor 14 ani, în principal din cauza scumpirii alimentelor și energiei.

Kiril Petkov, un economist în vârstă de 42 de ani, ales în decembrie pentru platforma sa de reformă și anticorupție, a declarat că va încerca să obțină sprijin parlamentar pentru un guvern minoritar după ce un partid populist a părăsit coaliția de guvernare

În pofida acestei plecări, cabinetul are încă majoritate în Parlament.

Experții susțin că tulburările politice vor încetini eforturile reformiste în cel mai sărac și corupt stat UE și ar putea pune în pericol planurile de a beneficia de fondurile din PNRR și de a adera la zona euro, care sunt prevăzute pentru 2024.

×
Subiecte în articol: bulgaria kiril petkov