Grecia a susţinut joi că nu este lăsată să facă ceea ce este necesar pentru ţinerea sub control a fluxului de migranţi şi refugiaţi, răspunzând astfel mai ales criticilor germane şi ungare, şi a anunţat deschiderea, la începutul lunii octombrie, a două centre de triere şi înregistrare, aşa-numitele 'hotspots', cerute de Uniunea Europeană, transmite AFP.
''Aici, 80% dintre cei care sosesc sunt eligibili pentru azil, singura soluţie legală de a-i accepta'', a declarat ministrul grec pentru migraţie, Iannis Mouzalas, a cărui ţară a înregistrat de la începutul anului peste 300.000 de migranţi sosiţi pe mare.
''Este diferit în Italia, unde 60% dintre cei sosiţi sunt migranţi economici. Iar frontierele noastre maritime complică lucrurile. Pe o barcă pe cale să se scufunde, nu este posibil să faci o triere între refugiaţi şi migranţi'', a adăugat el.
Cele două centre de triere şi înregistrare vor fi deschise la Lavrio, în apropiere de Atena, şi la Salonic, în nordul ţării.
Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut în weekend Greciei să îşi asume responsabilităţile care îi revin în protejarea frontierelor externe ale UE.
''Doamna Merkel poate spune: limitez numărul intrărilor la 170 pe zi, dar eu nu pot spune asta, pentru că altfel oamenii se vor îneca'', a reacţionat Iannis Mouzalas.
Ministerul de Externe grec a denunţat joi, la rândul său, 'declaraţiile delirante' ale Budapestei, după ce premierul ungar Viktor Orban a acuzat Atena că nu respectă angajamentele europene în privinţa apărării frontierelor UE.
Uniunea Europeană va încerca săptămâna viitoare să găsească o soluţie la criza refugiaţilor în Europa, pe 23 septembrie fiind prevăzut un Consiliu European, precedat marţi de o reuniune extraordinară a miniştrilor de interne, la Bruxelles.
Sursa: Agerpres