x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cromozomul genului masculin evoluează mult mai rapid decât codul genetic

Cromozomul genului masculin evoluează mult mai rapid decât codul genetic

15 Ian 2010   •   00:00

Cromozomul Y, propriu genului masculin, evoluează mult mai repede decât restul codului genetic uman, arată un studiu publicat on-line de revista de ştiinţă "Nature".



Studiul, care compară cromozomii Y de la om şi cimpanzeu, arată că ei sunt diferiţi în proporţie de 30%, adică cu mult mai mult decât cei 2% între restul codului genetic al celor două specii, notează şi La Libre Belgique. Aceste schimbări s-au produs în ultimele şase milioane de ani, destul de recent în planul evoluţiei. "Cromozomul Y este cromozomul uman care evoluează cel mai repede", spune unul din autorii studiului, directorul prestigiosului Institut Whitehead de la Cambridge şi profesor de biologie la Massachusetts Institute of Technology. "Este ca o casă care se reconstruieşte în permanenţă", adaugă el. Asta nu înseamnă totuşi că bărbaţii sunt mai evoluaţi decât femeile, precizează principalul autor al studiului, care s-a desfăşurat pe o perioadă de doi ani.

Toţi cromozomii bărbaţilor şi ai cimpanzeilor au fost cartografiaţi, dar numai doi dintre cei ai maimuţelor au fost studiaţi în amănunt: Y şi 21. Se cunosc însă destule lucruri ca să se poată afirma că cel mai repede evoluează cromozomul Y, spune cercetătoarea Jennifer Hughes. Acum câţiva ani, unii cercetători lansaseră ipoteza că Y ar fi în regres, urmând să dispară în 50.000 de ani, determinant dispariţia genului masculin. Ştiinţa dovedeşte acum că această teorie a dispariţiei bărbaţilor "nu este deloc adevărată", încheie Jennifer Hughes, citată de cotidianul La Libre Belgique.

×
Subiecte în articol: externe