Relatiile Romaniei cu Rusia au fost la un moment dat inghetate, ceea ce a fost o greseala de politica externa, este de parere presedintele Traian Basescu.
Intr-un interviu acordat saptamana trecuta cotidianului rus Kommersant, Basescu a explicat ca prioritatea Romaniei a fost intrarea in NATO si UE, ceea ce nu inseamna ca intre prioritatile Bucurestiului nu exista si cea a unei relatii corecte si deschise cu Rusia. DESPRE TEZAUR. In ceea ce priveste una dintre problemele nerezolvate in relatiile ruso-romane, cea a Tezaurului, in opinia presedintelui, care pare a dori sa castige Moscova de partea sa, "aceasta este o problema a istoriei". "Ea are o importanta majora, insa prioritatea Romaniei este de a construi viitorul pe o baza pragmatica", apreciaza seful statului roman, potrivit Rompres. Interesanta este partea dedicata problemei transnistriene. Potrivit Mediafax, Basescu ar fi declarat in acelasi interviu ca nu exclude posibilitatea inceperii unui dialog neoficial cu regimul transnistrean, dar ca planul romanesc de solutionare a diferendului din Transnistria trebuie discutat cu Chisinaul si cu Moscova. Presedintele nu a oferit detalii despre acest plan, preferand sa discute mai intai cu politicienii, iar dupa eventualul accept al acestora sa il faca public. PROPUNERE. Basescu intentioneaza sa propuna Republicii Moldova si Federatiei Ruse, dupa Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat, care va avea loc saptamana viitoare la Bucuresti, un nou plan pentru reglementarea diferendului transnistrian. El a afirmat ca a elaborat deja un set de propuneri pentru reluarea dialogului cu Transnistria, adaugand ca Romania nu a fost invitata sa participe la negocieri nici de Republica Moldova, nici de Rusia si nici de Ucraina, subliniind ca, mai devreme sau mai tarziu, Bucurestiul va putea sa propuna o varianta acceptabila pentru toti.Citește pe Antena3.ro
INITIATIVA
|
Forumul Marii Negre de la 5 iunie, la care vor participa presedintii Georgiei, Armeniei, Azerbaidjanului, Republicii Moldova si Ucrainei, este prima reuniune sub egida Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat, care se vrea o initiativa pe termen lung, nu doar o simpla reuniune de o zi. Confirmarea participarii premierilor sau presedintilor Bulgariei, Turciei si Greciei este asteptata de autoritatile romane. La Forum vor mai participa secretarul general OSCE, secretarul general al Consiliului Europei, directorul general al Biroului ONU la Geneva, precum si reprezentanti ai Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, NATO si ai Consiliului statelor baltice.
|