x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cu gândul la ridicarea MCV, bulgarii au inaugurat astăzi tribunalul anti-mafia

Cu gândul la ridicarea MCV, bulgarii au inaugurat astăzi tribunalul anti-mafia

03 Ian 2012   •   11:57
Cu gândul la ridicarea MCV, bulgarii au inaugurat astăzi tribunalul anti-mafia

Bulgaria vrea sa puna capat criticilor Bruxellesului pentru lipsa de eficienta in lupta impotriva crimei organizate si coruptiei. Incepand de astazi, un tribunal si un parchet se vor ocupa de toate dosarele care se refera la cazuri de crima organizata.

Tribunalul si parchetul au fost create in ciuda opozitiei venite din partea unor organizatii care militeaza pentru drepturile omului si care au acuzat Executivul ca, prin noile instante, va incerca sa-si impuna controlul asupra justitiei.

"Este o provocare pentru mine sa fac aceasta instanta sa functioneze si sa raspund asteptarilor societatii privind un tribunal mai corect, mai eficient si mai competent. Nu preiau aceasta pozitie pentru a lupta impotriva cuiva si nu ma astept la interventii politice in activitatea acestei curti", a declarat presedintele Tribunalului, Georgi Usev.

Se asteapta ca, in urmatoarele zile, la noua instanta sa fie transferate circa 80 de dosare din tribunalele judetene, alte 350 de dosare urmand sa intre dupa terminarea anchetelor.

Ramane de vazut insa daca crearea unui tribunal specializat va duce la accelerarea procedurilor penale impotriva crimei organizate in conditiile in care acesta dispune de doar 53 de judecatori si procurori, comenteaza site-ul Dnevnik, citat de Agerpres.

Guvernul bulgar a cheltuit cateva milioane de euro pentru amenajarea celor cinci sali de judecata. Tribunalul dispune de un arest preventiv cu 10 celule, fiecare pentru cate 4 persoane retinute.

In cadrul ceremoniei de inaugurare a noului tribunal, Gheorghi Usev a subliniat ca aceasta instanta isi va desfasura activitatea pe baza legislatiei in vigoare si nu pe baza unor legi speciale. Usev a mai afirmat ca nu se asteapta ca activitatea magistratilor specializati sa fie influentata politic.

Infiintarea tribunalului anti-mafie reprezinta o initiativa a Guvernului bulgar in vederea ameliorarii rapoartelor Mecanismului de Verificare si Justitie (MCV). Ca si Romania, Bulgaria spera ca in vara - la cinci ani de la crearea MCV - acest mecanism va fi ridicat.(V.M.)

×