BRUXELLES ● Un pas înainte pentru "Europa socială"
Sătui de bîlbîielile sistemului medical românesc, cetăţenii ţării
noastre îşi pun speranţa în faptul că aderarea la UE le va da
posibilitatea accederii la un tratament "afară". Bruxellesul lucrează
la o astfel de posibilitate.
BRUXELLES ● Un pas înainte pentru "Europa socială"
Sătui de bîlbîielile sistemului medical românesc, cetăţenii ţării noastre îşi pun speranţa în faptul că aderarea la UE le va da posibilitatea accederii la un tratament "afară". Bruxellesul lucrează la o astfel de posibilitate.
Textul final al unei noi directive europene, menită a clarifica drepturile europenilor la rambursarea cheltuielilor cu propria sănătate în timp ce se află într-o altă ţară decît cea de origine, dar stat membru UE, a fost adoptat miercuri la Bruxelles. Documentul urmează să fie trimis pentru dezbatere şi adăugarea de eventuale amendamente Parlamentului European şi apoi Consiliului European, dar simplul fapt că s-a ajuns în acest punct este important pentru cetăţenii Uniunii.
DECONTAREA CHELTUIELILOR. Practic, conform proiectului, orice pacient plătitor de asigurări de sănătate într-un stat membru al UE va putea beneficia de servicii sanitare decontabile în orice alt stat membru. Dar nu în totalitate. El va putea opta, fără autorizaţie prealabilă, pentru a trece graniţa şi a beneficia de servicii sanitare externe, conform proiectului. Pacientul va plăti diferenţa de preţ dintre costul serviciului, cum este el decontat de Casa de Asigurări din ţara de origine, şi cel practicat în ţara în care i-au fost prestate serviciile medicale. Diferenţa va fi decontată între casele de asigurări din cele două state membre.
AMENDAMENTE. Cu toate acestea, este de aşteptat dezbaterea din Parlamentul European, pentru că mai multe state, în special Marea Britanie, se tem că sistemele lor publice de sănătate vor avea de suferit de pe urma dezvoltării "turismului medical", dar şi de fragilizarea sistemelor de sănătate naţionale. Pentru îngrijirile spitaliceşti, de exemplu, Bruxellesul prevede posibilitatea introducerii în anumite cazuri a unui sistem de preautorizare în statul de provenienţă al pacientului, comentează France Presse.
Propunerea, care trebuia înaintată Parlamentului European cu mai mult timp în urmă, spre adoptare, este una mult aşteptată şi oportună, mai ales în condiţiile în care îngrijirile medicale au fost excluse din directiva privind liberalizarea sectorului de servicii comerciale (fosta directivă Bolkestein, adoptată la sfîrşitul anului 2006).
Citește pe Antena3.ro