x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cursa pentru Kremlin, ruleta lui Putin

Cursa pentru Kremlin, ruleta lui Putin

10 Feb 2004   •   00:00

Alegerile din martie din Rusia sunt la mana lui Putin, care isi dirijeaza usor rivalii. Daca vreunul ameninta cu dezvaluiri periculoase, cum a facut Ivan Ribkin, atunci acesta dispare.

Dusman declarat al presedintelui Vladimir Putin si apropiat al omului de afaceri in exil Boris Berezovski, Ivan Ribkin, in varsta de 57 de ani, este unul dintre politicienii care au indraznit sa se inscrie in cursa pentru Kremlin. De joia trecuta insa, Ribkin e de negasit. Politia a pornit saptamana aceasta in cautarea sa. Un purtator de cuvant a declarat ieri ca exista informatii potrivit carora Ribkin ar fi intr-un sanatoriu din regiunea Moscovei. Intrebarea este daca a disparut sau doar s-a ascuns.

SCRISOAREA. Cu doar cateva zile inainte sa nu se mai stie nimic de el, Ribkin a publicat in cotidianul "Kommersant " o scrisoare deschisa adresata lui Putin. El l-a acuzat pe acesta de dictatura si l-a numit "cel mai puternic oligarh al Rusiei". In plus, a avertizat ca va dezvalui afacerile necurate in care este implicat Putin. Joi nu s-a mai intors acasa. Familia nu a primit de la Ribkin vreo instiintare ca acesta vrea sa se retraga o perioada din viata publica. Mai mult, autoritatile ruse au deschis ieri pentru numai o ora o ancheta privind "uciderea cu premeditare" a lui Ribkin. Apoi au anulat investigatia pe motiv ca nu existau probe la dosar. Dupa-amiaza a aparut anuntul neverificat insa, legat de sanatoriu. Nici Berezovski nu il crede mort. "Este bine-sanatos si o sa revina", a precizat scurt omul de afaceri.

Ceilalti contracandidati se tem In orice caz, misterul planeaza asupra disparitiei lui Ribkin. Cu atat mai mult cu cat a declarat recent presei din SUA ca viata ii este in pericol. Desi nu este un contracandidat puternic, Ribkin stie multe secrete despre Putin. Dezvaluirile sale i-ar putea sifona imaginea liderului de la Kremlin. Putin nu are de ce sa se teama de alegerile din martie. Nu are parte de rivali pe masura sa. Beneficiaza de sprijinul a 80% din populatie. Analistii straini sustin insa ca este imposibil sa nu aiba loc, in timpul campaniilor electorale, vreun eveniment bizar, o disparitie, un asasinat, de care sa nu fie suspectati Putin si aliatii sai. De altfel, imediat dupa disparit ia lui Ribkin, un alt candidat la presedintia rusa, Irina Khakamada, a avertizat ca si celorlalti rivali li s-ar putea intampla ceva. "Nici o securitate din lume, nici o garda de corp nu ne poate fi de ajutor daca anumite forte si autoritat ile statului decid ca este cazul sa ne atace in vreun fel", a spus Khakamada. Ea este un alt critic al presedintelui Putin. Situatia sa este foarte delicata, pentru ca e sustinuta de nimeni altul decat omul de afaceri Mihail Hodorkovski, inchis de anul trecut pentru frauda. (LAVINIA TUDORAN)

×
Subiecte în articol: externe ribkin