x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CUTREMUR cu magnitudine 8 în largul insulelor Solomon. A fost emisă alertă de TSUNAMI

CUTREMUR cu magnitudine 8 în largul insulelor Solomon. A fost emisă alertă de TSUNAMI

06 Feb 2013   •   08:40
CUTREMUR cu magnitudine 8 în largul insulelor Solomon. A fost emisă alertă de TSUNAMI

Un seism violent de magnitudine 8,0 s-a produs miercuri în largul insulelor Solomon din Pacific, a anunţat Centrul american de geofizică (USGS). Cutremurul a determinat o alertă de tsunami care a fost valabilă timp de câteva ore într-o mare parte a Oceanului Pacific, până în Hawaii şi Noua Caledonie.

Cutremurul a avut loc la ora 01.12 GMT (03.12 ora României) între insulele Solomon şi Vanuatu, la nord-est de Australia, în apropiere de insulele Santa Cruz, afectate de o serie de cutremure violente în ultimele zile.

In Noua Caledonie, Inaltul comisariat al Republicii a activat planul de urgenta ORSEC si a avertizat ca seismul "ar putea genera un val care ar atinge coastele, insulele Loialitatii si insula Pins incepand cu ora 14.00 (05.00 ora Romaniei)".

O avertizare de tsunami a fost emisa si pentru Hawaii de Centrul de alerta in caz de tsunami in Pacific. Potrivit centrului american si agentiei de seismologie australiene, un val de 90 de centimetri a fost inregistrat la Lata.

Insulele Salomon sunt situate pe Cercul de Foc al Pacificului, unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice provocând o activitate seismică şi vulcanică intensă.

Format din 992 de insule şi insuliţe, acest arhipelag din Commonwealth numără puţin sub 600.000 de locuitori, care trăiesc în special din pescuit, minerit şi exploatare forestieră.

În 2007, un tsunami generat de un cutremur cu magnitudinea de 8,1 a provocat moartea a 52 de persoane şi a lăsat alte câteva mii fără adăpost.

La 29 septembrie 2009, regiunea a fost lovită de un cutremur puternic urmat de un tsunami devastator, soldate cu 186 de morţi în Samoa şi Tonga.

×