x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur devastator - Peste 4.000 de morti in insula Java

Cutremur devastator - Peste 4.000 de morti in insula Java

de Ana Ilie    |    29 Mai 2006   •   00:00
Cutremur devastator - Peste 4.000 de morti in insula Java

Peste 4.285 de persoane au murit si alte 20.000 au fost ranite in urma violentului cutremur produs sambata in insula indoneziana Java. Multe alte persoane erau inca prinse sub daramaturile caselor, motiv pentru care ieri se faceau eforturi disperate pentru salvarea acestora.

Bilantul victimelor cutremurului de proportii care a lovit sambata insula indoneziana Java s-a marit considerabil. Daca cifrele initiale indicau 443 de morti, numarul s-a marit progresiv, pentru ca ieri, intr-un bilant dat publicitatii de catre Ministerul Afacerilor Sociale, sa fie mentionata moartea a cel putin 4.285 de persoane si ranirea a peste 20.000, potrivit AFP. Este cea mai grea incercare la care este supusa insula dupa uriasul val seismic declansat de un cutremur la data de 26 decembrie 2004, cand au fost inregistrati 220.000 de morti in tarile afectate de tsunami.

Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2 garde pe scara Richter, s-a produs in apropierea orasului universitar Yogyakarta, intr-o zona foarte populata. Cel putin 4.000 de imobile, printre care si inestimabile comori ale patrimoniului international, s-au prabusit, prinzand sub ele sute de persoane, multe fiind in continuare date disparute.

EFORTURI DISPERATE. Cautarile pentru disparuti continuau si ieri, in conditiile in care spitalele se aflau in imposibilitatea de a trata toti ranitii. In unele locuri, parcarile din fata spitalelor au fost transformate in saloane ad-hoc de tratament. Tratamentul intarzie insa, in unele cazuri cu orele, pentru ca personalul medical este depasit de situatie. Peste tot oameni in stare de soc, care au pierdut pe cineva drag sau si-au vazut casa prabusindu-se. Militarii au fost mobilizati pentru a ajuta la scoaterea eventualilor supravietuitori de sub gramezile de moloz si pietre. Prioritatea echipajelor de interventie este sa "evacueze cu ajutorul instrumentelor de descarcerare victimele prinse inca sub daramaturi", a apreciat un oficial local citat de AFP. Mai multe echipe de voluntari indonezieni au inceput sa distribuie apa potabila si hrana, insa multe sate din regiune sunt in continuare izolate.

NEPUTINTA
"Nu am avut timp sa imi salvez sotia. Incercam sa ii scap de la moarte pe copii, unul dintre ei are si piciorul rupt... iar apoi casa noastra s-a prabusit pur si simplu. Trebuie sa ne accep- tam destinul, tot ce se intampla este din voia lui Dumnezeu"
Martor
PANICA
"Cutremurul a fost extrem de puternic, oamenii spun ca nu au simtit niciodata un seism atat de cumplit. Eu am cazut din pat pur si simplu. Mobila se prabusea in jur, iar din tavan se desprindeau bucati de beton. Oamenii erau panicati si fugeau care-ncotro in pijamale"
Brook Weisman-Rosss martor

REPLICI
Mai mult de 450 de replici au urmat cutremurului de sambata, sporind agitatia localnicilor. Potrivit specialistilor de la centrul de seismologie de la Jakarta, citati de AFP, cea mai puternica dintre replici s-a produs la doua ore dupa cutremur si a avut magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter. "Replicile seismice se produc deoarece placile tectonice se afla in proces de stabilizare", au spus sursele citate. Oficialii indonezieni estimeaza ca seismul ar putea determina cresterea volumului de magma din conul vulcanului Merapi, in cazul in care rocile vulcanice deplasate de seism ar fi cazut in crater. Regiunea indoneziana Yogyakarta, care a fost afectata sambata de un seism puternic, este de asemenea amenintata de o eventuala eruptie a vulcanului Merapi. Aceste doua fenomene sunt in stransa legatura, potrivit expertilor. Muntele vulcanic Merapi, care are o altitudine de 2.900 de metri, si-a intensificat activitatea in ultimele saptamani. Miscari telurice au avut loc ieri si in Filipine, in largul Insulelor Tonga, din Pacificul de Sud, si in Papua Noua Guinee. Cutremurele nu s-au soldat cu victime sau cu pagube materiale. (Irina Cristea)

Indonezia cere ajutor


DEVASTARE. Oamenii spun ca nu au mai trait un astfel de cutremur
Autoritatile din Indonezia si-au mobilizat toate misiunile diplomatice pentru a obtine un sprijin cat mai consistent din partea comunitatii internationale. Toti ambasadorii acestei tari au fost indemnati sa faca demersuri pentru ca victimele cutremurului sa fie ajutate sa isi reia viata. Scoaterea de sub daramaturi a eventualilor supravietuitori, gasirea cadavrelor celor disparuti, adapostirea oamenilor ale caror case au fost inghitite de pamant si asigurarea hranei pentru sinistrati sunt actiuni de urgenta pentru autoritati. La apelul lansat de Indonezia au raspuns deja mai multe tari si organizatii internationale.

AU SARIT TOTI. Fondul pentru Copii al Natiunilor Unite (UNICEF) a anuntat ca este pregatit sa trimita un prim lot de ajutoare, constand in corturi, lanterne, produse pentru igiena corporala, bidoane cu apa potabila si instrumentar scolar. Organizatia Natiunilor Unite va contribui si cu echipaje de coordonare si evaluare a catastrofelor. SUA vor debloca pentru Indonezia 2,5 milioane de dolari, iar China a trimis ajutoare in valoare de doua milioane de dolari. La Jakarta urmeaza sa soseasca in foarte scurt timp si ajutoare din Japonia, Taiwan, Pakistan, Comisia Europeana, Rusia, Banca Asiatica pentru Dezvoltare, Crucea Rosie si Semiluna Rosie. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe