x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un cutremur devastator a lovit Marocul. Sute de morți și răniți. „A fost haos total, o adevărată catastrofă, o nebunie"

Un cutremur devastator a lovit Marocul. Sute de morți și răniți. „A fost haos total, o adevărată catastrofă, o nebunie"

de Redacția Jurnalul    |    09 Sep 2023   •   07:42
Un cutremur devastator a lovit Marocul. Sute de morți și răniți. „A fost haos total, o adevărată catastrofă, o nebunie"
Sursa foto: Twitter

Un cutremur puternic a lovit Marocul. Seismul, care a avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, s-a produs vineri seara târziu la aproximativ 70 de kilometri de Marrakech.

Update Peste 600 de morți - Ministerul de Interne

Avem acum confirmarea că 632 de persoane au murit și 329 au fost rănite, potrivit unei actualizări a Ministerului de Interne marocan, citată de agenția de presă AFP.

Potrivit ministerului, dintre cei răniți, 51 erau în stare critică după cutremur.

Numărul victimelor este de așteptat să crească și mai mult după cutremur, despre care se spune că a lovit o treime din țară.

Rapoartele spun că există mari dificultăți în a ajunge în satele îndepărtate din Munții Atlas, care au fost grav afectate de cutremur.

Poate dura câteva zile până când salvatorii pot ajunge în acele sate care sunt alcătuite în principal din clădiri vechi.

Chiar și oamenii din Insulele Canare de lângă coasta Marocului și din Algeria, vecina sa estică, spun că au simțit cutremurul.

Update Lorella Palmer, o turistă britanică aflată în vacanță în Marrakesh, a descris ce s-a întâmplat când a avut loc cutremurul. "Camera a început să tremure", a declarat ea pentru BBC News.

"Cred că creierul nu înregistrează imediat ce se întâmplă până când ramele tablourilor și patul încep să tremure".

Francezul Michael Bizet a declarat pentru agenția de știri AFP că se afla în pat când s-a produs dezastrul: „Am crezut că patul meu o să zboare. A fost haos total, o adevărată catastrofă, o nebunie".

Locuitorii din Marrakesh care au declarat că au avut loc întreruperi de energie electrică în urma cutremurului, ceea ce pare să fi avut impact și asupra internetului, serviciul de monitorizare NetBlocks raportând o "întrerupere a legăturilor" în oraș, în cursul nopții.

Mulți locuitori speriați din Marrakesh și-au petrecut noaptea afară.

Stire initiala Majoritatea deceselor au avut loc în zonele montane greu accesibile, unde multe clădiri sunt construite din materiale fragile. Ministerul de Interne a declarat că estevorba despre un bilanț preliminar al morților și că 153 de persoane au fost rănite, potrivit Reuters.

Mai multe clădiri au fost distruse, iar locuitorii marilor orașe au fugit din case lor.

Locuitorii din Marrakech, cel mai apropiat oraș mare de epicentru, au declarat că unele clădiri s-au prăbușit în orașul vechi, un sit al patrimoniului mondial UNESCO, iar televiziunea locală a prezentat imagini cu turnul unei moschei căzut și cu moloz pe mașinile distruse.

Canalul de știri pan-arab al-Arabiya a raportat că au fost ucise cinci persoane dintr-o familie.

Ministerul de Interne, în declarația sa televizată privind bilanțul victimelor, a îndemnat la calm și a precizat că seismul a lovit provinciile Al Haouz, Ouarzazate, Marrakech, Azilal, Chichaoua și Taroudant.

Centrul geofizic al Marocului a declarat că seismul s-a produs în zona Ighil din Marele Atlas, cu o magnitudine de 7,2. Serviciul de prospecțiuni geologice al SUA a estimat magnitudinea cutremurului la 6,8 și a precizat că acesta s-a produs la o adâncime relativ mică, de 18,5 km..

Cutremurul este cel mai mortal din Maroc de la un seism din 2004 în apropiere de Al Hoceima, în nordul munților Rif, care a ucis peste 600 de persoane.

(sursa: Mediafax)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: marrakech maroc Cutremur