x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur politic - Directorul CIA a demisionat

Cutremur politic - Directorul CIA a demisionat

de Cristian Stefanescu    |    06 Mai 2006   •   00:00
Cutremur politic - Directorul CIA a demisionat

Porter Goss, directorul CIA, a demisionat, decizia surprinzatoare fiind anuntata ieri-seara de chiar presedintele american, George W Bush.

"In aceasta dimineata, directorul Porter Goss si-a prezentat demisia din fruntea Agentiei Centrale de Informatii iar eu i-am acceptat-o", a anuntat presedintele american George W Bush, vorbind presei din Biroul Oval al Casei Albe, in prezenta oficialului demisionar. Nici unul dintre cei doi, relateaza agentia France Presse, nu au argumentat gestul lui Goss si nici nu au oferit vreun indiciu cu privire la posibilul succesor la conducerea CIA. Mai multe scandaluri au adus, in vremea din urma, atingere imaginii Agentiei. Intre acestea, unul se refera la scurgerea de informatii secrete care au afectat credibilitatea administratiei George W Bush. Observatorii diplomatici sunt de parere ca demisia lui Goss trebuie pusa in legatura in special cu dezvaluirile referitoare la existenta inchisorilor secrete in care au fost incarcerati presupusi teroristi. Seful Casei Albe a lasat sa se inteleaga ca vor fi luate masuri severe impotriva celor ce au permis scurgerile de informatii din interiorul unei institutii avand, pana de curand, reputatia de pastrator strasnic al secretelor de care dispune.

VIN ALEGERILE. Despartirea administratiei Bush de Goss survine intr-un moment in care Casa Alba pregateste o remaniere de amploare avand ca obiectiv reconsolidarea popularitatii Presedintiei. Bush se afla in sondaje la un record negativ, o ipostaza deloc fericita pentru Partidul Republican cu putine luni inaintea scrutinului legislativ partial de la jumatatea mandatului, din luna noiembrie.

DOI ANI AGITATI
Porter Goss a devenit directorul CIA in 2004, dupa demisia predecesorului sau George Tenet, accelerata de esecul misiunii militare din Irak. Fost senator conservator, contestat cu vehementa inca de la preluarea functiei de sef al serviciilor secrete, Goss nu este singurul membru al conducerii CIA atins de probleme. Numarul trei al Agentiei, Kyle Foggo, este anchetat sub presupunerea ca ar fi asistat la partide ilegale de poker intr-un hotel din capitala Statelor Unite.

In luna ianuarie a acestui an, Goss lansase o ancheta interna, practicile folosite in vederea identificarii "cartitelor" mergand pana la supunerea agentilor testului cu detectorul de minciuni. Mary McCharty (61 de ani), analist al serviciilor secrete, avea sa fie acuzata, in aprilie, ca a oferit "voluntar" jurnalistilor informatii catalogate drept secrete de interes militar.

Bush a laudat performantele lui Goss, exprimandu-si convingerea ca "succesorul va sti sa duca la bun sfarsit reformele (...) pentru ca trebuie sa castigam razboiul impotriva terorismului, iar CIA este un element esential in aceasta batalie".
×
Subiecte în articol: externe goss