Pentru prima data de la inceputul campaniei prezidentiale, ieri, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat in public ca va inceta definitiv sa mai faca politica daca va fi invins in alegerile prezidentiale din 22 aprilie si 6 mai, relateaza AFP.
'Va spun: da', a raspuns presedintele-candidat la intrebarea 'daca veti pierde aceste alegeri prezidentiale, va veti retrage din politica?', scrie AFP. 'Nu ma pun in aceasta ipostaza, dar (...) voi face altceva in cazul unei infrangeri', a declarat Nicolas Sarkozy. 'Dar ce, nu stiu inca', a adaugat seful statului, care este devansat in sondajele de opinie cu peste 10 puncte de adversarul sau socialist Francois Hollande.
Si in luna ianuarie, Sarkozy le marturisea ziaristilor care il insoteau atunci in Guyana ca intentioneaza sa puna capat carierei sale politice daca nu va reusi sa obtina al doilea mandat prezidential. Declaratiile sale, care au ramas confidentiale, au fost prezentate de mai multe ziare. 'Am 56 de ani, fac politica de 35 de ani, am o meserie (avocat), imi voi schimba viata complet, nu veti mai auzi de mine daca voi fi invins', a declarat seful statului.
Eutanasia si politica
Deocamdata insa, Sarkozy are probleme cu asociatiile pentru apararea drepturilor omului, care sunt nemultumite de faptul ca politicienii nu sunt de acord cu cererile lor privind legalizarea 'unui ajutor activ' pentru persoanele suferinde, fara nici o speranta, care vor sa puna capat mai repede vietii lor. Ieri, cotidianul Le Figaro a ilustrat un articol pe aceasta tema cu un colaj de fotografii a trei candidati, in frunte cu Sarkozy, aflati pe patul de spital, suferinzi, in asteptarea eutanasierii.
Sarkozy este la mijloc, pe patul sau de moarte, intre Marine Le Pen si Francois Bayrou. Ei sunt 'cei trei candidati (la Presedintia Frantei – n.r.) care se opun cu indarjire legalizarii 'unui ajutor activ pentru a muri', dupa cum explica, sub colajul fotografic, publicatia franceza. 'Se afla oare ei (candidatii – n.r.) la capatul vietii, pe patul suferintei, astfel incat sa ii impulsionam sa reflecteze la aceasta problema de libertate individuala?', continua Le Figaro, punandu-le in continuare celor vizati o intrebare si mai concreta: 'Chiar trebuie sa va asezam intr-o asemenea pozitie ca sa va determinam sa o schimbati pe-a voastra?'...
Intr-un interviu dat anterior pentru Figaro Magazine, Sarkozy explica de ce nu vrea sa se legalizeze eutanasia: 'Legalizarea eutanasiei ar risca sa duca la derapaje periculoase, iar, pe de alta parte, este si in contradictie cu conceptiile noastre despe demnitatea umana'. In schimb, contracandidatul sau socialist Francois Hollande s-a pliat repede pe ofurile activistilor pentru drepturile omului, care pledau pentru legalizarea eutanasiei. Hollande a propus ca 'oricare persoana majora, aflata in faza avansata sau terminala a unei boli incurabile si care ii provoaca suferinte fizice si psihice insuportabile, ce nu pot fi inlaturate, ar trebui sa aiba dreptul sa ceara, in conditii precise si stricte, sa beneficieze de o asistenta medicala specializata pentru a-si pune capat vietii in conditii demne'. Activistii proeutanasiere vor continua sa faca presiuni asupra politicienilor care le respins propunerea, pe toata durata coampaniei.