x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Daily Telegraph: Moartea lui Gaddafi, un avertisment pentru alţi "despoţi" din Orientul Mijlociu

Daily Telegraph: Moartea lui Gaddafi, un avertisment pentru alţi "despoţi" din Orientul Mijlociu

21 Oct 2011   •   05:51
Daily Telegraph: Moartea lui Gaddafi, un avertisment pentru alţi "despoţi" din Orientul Mijlociu

Moartea lui Muammar Gaddafi constituie o victorie care serveste drept un avertisment pentru alti dictatori din Orientul Mijlociu, apreciaza astazi presa britanica. "Corpul insangerat al lui Gaddafi ar trebui sa determine toti despotii care continua sa se agate de putere in regiune si in special pe Bashar al-Assad in Siria, sa se lanseze in reforme politice", scrie cotidianul Daily Telegraph, care afirma ca moartea lui Gaddafi a ajutat la redesenarea hartii politice a acestei regiuni agitate.

Pentru Daily Telegraph, "inlaturarea lui Gaddafi, precum si cea a lui Hosni Mubarak in Egipt si a lui Zine el Abidine Ben Ali in Tunisia, au transformat in mod incontestabil datele politice in lumea araba si va trebui sa ne adaptam in consecinta".

The Guardian apreciaza la randul sau "ca nu pot fi semne mai profetice pentru un tiran decat cadavrul lui Gaddafi adus intr-un camion". "Aceasta soarta l-ar putea astepta pe Al-Assad, precum si presedintele Yemenului, Ali Abdallah Saleh, si este necesar ca ei sa stie acest lucru", scrie cotidianul.

Ziarul britanic incita, pe de alta parte, liderii libieni "sa construiasca in Libia un viitor care sa asigure atat drepturile omului, cat si independenta fata de orice interferenta straina.

"Este vorba despre o necesitate absoluta intr-o tara care nu are traditie democratica si mari rezerve de petrol. Capitolul urmator al istoriei Libiei tocmai a inceput", apreciaza Guardian.

La randul sau, The Times considera ca moartea lui Gaddafi este preferabila unui proces care ar fi dezvaluit probabil putine lucruri pe care lumea sa nu le stie deja.


×
Subiecte în articol: gaddafi al-assad gaddafi a murit