x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dascal peste Nistru

Dascal peste Nistru

24 Iul 2004   •   00:00

Trei destine de dascal s-au intalnit in fata Ambasadei Romaniei de la Chisinau. Un profesor din Tiraspol care-si vrea scoala romaneasca inapoi, o profesoara din Tighina care vrea sa predea limba romana, nu sa pazeasca scoala si o alta directoare de scoala romaneasca ilegala in Transnistria.

ANA-MARIA LUCA

In fata Ambasadei Romaniei din Chisinau stau trei profesori de scoala romaneasca din Transnistria. Directorul scolii 20 din Tiraspol, Ion Iofcev. Directoarea scolii din Tighina, Maria Roibu. Directoarea scolii din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi. Profesorii vor sa ceara ajutorul statului roman pentru ca in Transnistria limba romana nu mai are loc.

Scoala din Tiraspol a fost inchisa saptamana trecuta de autoritatile Republicii Nistrene. In curtea scolii de la Tighina, parintii si profesorii s-au baricadat ca sa impiedice Militia sa intre si sa o inchida.

Scoala din Grigoriopol nu mai este in Grigoriopol. S-a mutat in satul vecin din 2001, pentru ca a aflat Militia ca se preda in limba romana.

O ZI GREA LA TIRASPOL. Ion Iofcev auzise ca putea oricand sa se trezeasca cu Militia pe cap. Dar a incercat sa faca tot ce se putea pentru ca scoala numarul 20 din Tiraspol, pe care o conduce din 1992, sa functioneze in continuare. Scoala avea sa fie desfiintata pe 15 iulie.

Cu o zi inainte, povesteste Iofcev, el si alti profesori, parinti ai elevilor au mers la Ministerul Educatiei din Tiraspol si la cel de Interne, au cerut audiente, au scris scrisori in care au povestit tot ce s-a intamplat cu scoala, cum i-au fost sparte geamurile si rupta mobila in mai multe randuri.

Din 1992, de cand a fost intemeiata scoala, a fost amenintat de nenumarate ori. Scoala a ramas deseori fara curent electric.

Pe 15 iulie, Militia a blocat accesul in scoala. "Ograda era plina de militieni. Ce s-a intamplat a fost barbar. N-am avut voie sa intram acolo. Au distrus mobilierul, calculatoarele au fost aruncate, arhiva scolii a fost luata. Nu mai avem nimic. Cartile din biblioteca scolii nu stim unde sunt", spune Iofcev.

LA TIGHINA, PE BARICADE. "Fiecare scoala romaneasca din Transnistria are povestea ei tragica", spune directoarea de la Tighina, Maria Roibu. La Tighina, scoala romaneasca a fost infiintata in 1988, chiar de pe vremea comunistilor. Pe atunci era si o gradinita romaneasca. Totul a mers bine pana in 1994, cand scoala a fost ocupata de o militie locala. "Au venit, ne-au luat-o, n-am mai ramas cu nimic. Nu ne-au mai lasat sa intram acolo. Au fost doua luni de lupta. Am blocat o cale ferata, am protestat, am ocupat o scoala ruseasca. Pana la urma am intrat in Ocolul Silvic si un internat de scoala", povesteste directoarea. Autoritatile locale au hotarat sa le arendeze o incapere, unde functionase gradinita moldoveneasca. Acolo a fost scoala pana acum doi ani, cand guvernul japonez a oferit un grant si a fost reparata. A fost semnat un contract cu autoritatile locale, prin care acestea se angajau sa nu inchida scoala.

Pe 15 iulie a aparut o hotarare a autoritatilor locale prin care scoala trebuia sa fie inchisa. Din 16 iulie, profesori, parinti, elevi stau zi si noapte sa pazeasca scoala. Militia a fost de cateva ori, au incercat sa intre, dar n-au reusit. Maria Roibu a spus ca se intoarce de la Chisinau la Tighina ca sa mai stea de paza. Pana cand situatia se va rezolva.

SINGURA LA GRIGORICOPOL. La Grigoriopol nu mai exista scoala romaneasca. Copiii si profesorii merg in fiecare zi cate 17 kilometri ca sa ajunga in satul vecin, care apartine Basarabiei.

Scoala din Grigoriopol a fost infiintata in 1996 si a functionat clandestin, spune directoarea Eleonora Cercavschi. Nici nu se punea problema de autorizatie. Directoarea n-a avut viata usoara. E romanca get-beget, spune ea. Din Bucovina.

In 1996 au venit si au arestat-o, intr-o seara. Doar pe ea. Copiii au ramas acasa, nu intelegeau nimic din ce li se intampla. Nici femeia nu a primit vreo explicatie pentru arest. A fost doar interogata indelung. Si atunci a rugat un rus, un militian, sa se duca si sa le spuna copiilor ca mama lor o sa lipseasca o vreme si sa nu se ingrijoreze.

Si baiatul s-a dus. A stat 8 zile in arestul Militiei. In a opta zi a fost eliberata. "Am fost aruncata in strada. Am continuat apoi sa lucrez, n-am cedat. Dar acum avem nevoie de ajutor, n-o mai putem duce asa multa vreme", spune directoarea.

"Scoala a functionat pana au dat de noi, in 2001. Atunci singura solutie a fost sa ne mutam in satul vecin, la Dorotcaia, in raionul Dubasari. Invatam in doua schimburi. Dimineata sunt cei de la liceu. Noi invatam dupa-masa, de la 1 la 8 seara. E foarte greu. Un copil de 7 ani, la ora 1 dupa-amiaza e obosit deja."

NOMAZI

"Scoala a functionat pana au dat de noi, in 2001. Atunci singura solutie a fost sa ne mutam in satul vecin, la Dorotcaia, in raionul Dubasari. Invatam in doua schimburi. Dimineata sunt cei de la liceu. Noi invatam dupa-masa, de la 1 la 8 seara. E foarte greu" - Eleonora Cercavschi, directorul scolii din Grigoriopol

DISPARITII

"Au distrus mobilierul, calculatoarele au fost aruncate, arhiva scolii a fost luata. Nu mai avem nimic. Cartile din biblioteca scolii nu stim unde sunt" - Ion Iofcev , directorul Scolii 20 din Tiraspol
×
Subiecte în articol: scoala diaspora scolii directoarea