x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Datoria Elveției ar putea ajunge la 140 de miliarde de dolari în 2020

Datoria Elveției ar putea ajunge la 140 de miliarde de dolari în 2020

22 Iul 2020   •   11:39
Datoria Elveției ar putea ajunge la 140 de miliarde de dolari în 2020

Datoria Elveţiei ar putea ajunge la circa 140 de miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an, întrucât Guvernul s-a împrumutat suplimentar cu aproximativ 30 de miliarde de franci elveţieni pentru a face față crizei economice generată de pandemia de coronavirus, a declarat ministrul de Finanţe Ueli Maurer, citat de Reuters.

Deși datoria acestei țări ar putea crește ușor în următorii ani, limitarea nivelului deficitului ar asigura o anumită stabilitate. 

Companiile elveţiene afectate de pandemie au contractat împrumuturi garantate de stat de 15,8 miliarde de franci elveţieni, mai puţin decât se estimase iniţial.

"Dacă ne uităm la evoluţia economiei globale, în special în SUA, dar şi în alte ţări, cu excepţia Chinei, există un grad ridicat de incertitudine privind durata crizei. În plus, este probabil să crească şi datoria Uniunii Europene", a spus Ueli Maurer.

Guvernul Elveţiei a anunţat că se aşteaptă la un declin al economiei de 6,7% în 2020, faţă de previziunile anterioare care anunțaseră o scădere de 1,5%.

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a estimat economia va avea un vans de 5,2% în 2021, în funcţie de desfăşurarea evenimentelor sportive.

Declinul din acest an este anunțat ca cel mai sever din 1975, când economia elveţiană a fost afectată de evoluţiile preţurilor de pe piaţa petrolului.

Rata şomajului ar putea ajunge la 3,9% în 2020 şi la 4,1% în 2021. 

×
Subiecte în articol: elvetia datorie