x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe David Petraeus, noul comandant al forţelor internaţionale din Afganistan

David Petraeus, noul comandant al forţelor internaţionale din Afganistan

de Mihaela Matachita    |    24 Iun 2010   •   00:00

Salutată de politicienii de la Washington, tratată cu indiferenţă de talibani, numirea generalului David Petraeus la comanda forţelor internaţionale din Afganistan este analizată pe larg în mass-media internaţionale. Asta după ce generalul Stanley McChrystal a fost demis din funcţia de comandant al trupelor NATO din Afganistan după ce a făcut o serie de afirmaţii controversate, criticând administraţia americană într-un articol din publicaţia "Rolling Stone".

Generalul de patru stele sub comanda căruia se vor afla şi militarii români este considerat artizanul strategiei câştigătoare a Statelor Unite în Irak. Administraţia Obama speră că Patraeus va putea să îşi aplice metodele şi în Afganistan. În vârstă de 57 de ani, David Petraeus supraveghează, de peste doi ani, operaţiunile militare din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. Fiu al unui imigrant olandez născut la 7 noiembrie 1952, el este perceput ca un "militar intelectual". Considerat "incredibil de inteligent" de admiratorii săi şi "arogant" de către alţii, el este este respectat de toţi.

Şi-a câştigat notorietatea la conducerea coaliţiei din Irak, unde este creditat cu o strategie de combatere a insurgenţei aflată la originea unei ameliorări a securităţii. Retragerea totală a trupelor de luptă, decretată la începutul lui 2009 de către Obama, urmează să se încheie la sfârşitul lui august.

Înainte de a prelua noua funcţie, Petraeus îşi rezuma strategia astfel: "Trebuie să trăieşti în mijlocul populaţiei". El ar putea pune în aplicare aceste lecţii în Afganistan, unde decizia lui Obama, la sfârşitul lui 2009, de suplimentare cu 30.000 de militari a contingentului american, la recomandarea generalului McChrystal, nu a permis întoarcerea situaţiei în avantajul trupelor aliate.
La revenirea în Irak, el a rescris manualul de combatere a insurgenţei, un document de referinţă al armatei pentru lupta împotriva insurgenţilor şi sursă de inspiraţie pentru noua strategie în Irak.

A reuşit să reducă violenţele în Irak începând cu toamna lui 2007 graţie unui plan care s-a bazat pe suplimentarea trupelor şi pe o mai mare implicare a oficialilor din provinciile irakiene şi a miliţiilor sunnite reconvertite împotriva Al-Qaida.

Generalul urmează să fie audiat în zilele următoare de către Senat. Senatorul democrat John Kerry, preşedintele comisiei pentru Afaceri Externe, a anunţat într-un comunicat că decizia preşedintelui de "a-l trimite în câmpul de luptă pe generalul Petraeus aduce nu numai o continuitate a filosofiei, dar şi competenţe diplomatice dovedite". Potrivit senatorului independent Joe Lieberman, preşedintele "a găsit exact cea mai bună persoană pentru a-l înlocui pe generalul McChrystal".

Republicanul John Cornyn s-a declarat "încrezător în faptul că generalul Petraeus va conduce trupele spre victorie", salutând calităţile de militar ale generalului McChrystal.

Demiterea unui general în plin război este o decizie rară, dar nu fără precedent în istoria Statelor Unite, mai mulţi preşedinţi americani făcând acest pas în momentul în care nu au mai avut încredere în comandantul lor militar, comentează AFP.

Abraham Lincoln este primul care se distanţează de comandantul lui militar, în timpul Războiului de Secesiune dintre Nord şi Sud. George McClellan, comandant general începând din 1861, se arată prea prudent. El supraestimează în mod sistematic forţele sudiste şi manifestă reticenţă în mobilizarea trupelor sale împotriva armatei confederate care încercuise Washingtonul. McClellan se pronunţă şi împotriva emancipării sclavilor şi îl consideră pe preşedinte "un babuin bine intenţionat". Lincoln îl demite pe general în martie 1862.

Generalul Douglas MacArthur, legenda celui de-al doilea război mondial, este numit comandant al forţelor ONU după invadarea Coreei de Sud de către Coreea de Nord în iunie 1950. Iniţial, el reuşeşte să îi respingă pe nord-coreeni dincolo de paralela 38. În contextul intrării în război a Chinei alături de Coreea de Nord, MacArthur consideră abordarea Washingtonului prea timidă. El ignoră o propunere de armistiţiu pe care Truman i-o trimite la 20 martie 1951, fixând, din contră, un ultimatum Chinei. Preşedintele, foarte nemulţumit, mărturiseşte: "Niciodată nu m-am mai înfuriat aşa". După câteva zile, McArthur trimite în Congres o scrisoare prin care îl critică pe Truman. Acesta din urmă îl demite pe general la 11 aprilie.

După ce a comandat forţele americane din Vietnam în perioada 1964-1968, generalul William Westmoreland a fost ridicat la rangul de şef de Stat Major al Armatei, ca recompensă pentru rezultatele ofensivei de la Tet.

Generalul George Casey, actualul şef de Stat Major al Armatei, a fost înlocuit de generalul David Petraeus în Irak în 2006, într-un moment în care ţara părea să fi căzut într-o spirală a violenţei şi în haos.

În Afganistan, generalul David McKiernan fusese înlocuit de Stanley McChrystal, în numele unei "noi abordări" a administraţiei Obama, care şi-a început mandatul în ianuarie 2009.

×
Subiecte în articol: externe