x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De 30 de ani la putere, preşedintele Sudanului a fost dat jos de armată

De 30 de ani la putere, preşedintele Sudanului a fost dat jos de armată

11 Apr 2019   •   15:52
De 30 de ani la putere, preşedintele Sudanului a fost dat jos de armată

Preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir, a fost forţat joi de armată să demisioneze, în contextul unor proteste publice masive, transmite Reuters.
Awad Ibn Auf, vicepreşedinte şi ministru al apărării, a confirmat că al-Bashir a fost arestat, iar militarii au preluat conducerea ţării.
La Khartoum au început consultări pentru formarea unui consiliu de tranziţie care să pună capăt unei perioade de trei decenii de regim autocratic, marcate inclusiv de acuzaţii de genocid.
Surse locale au declarat agenţiei Reuters că al-Bashir se află în arest la reşedinţa prezidenţială. Potrivit unui fiu al lui Sadiq al-Mahdi, liderul Umma - principalul partid de opoziţie din Sudan - alături de preşedintele răsturnat de la putere sunt reţinuţi şi mai mulţi lideri ai grupării teroriste Frăţia Musulmană.
Omar al-Bashir, în vârstă de 75 de ani, este inculpat de Curtea Penală Internaţională de la Haga, care a emis un mandat de arestare motivat de acuzaţii de genocid în regiunea sudaneză Darfur, în timpul insurecţiei declanşate în 2003, care s-a soldat, potrivit estimărilor, cu 300.000 de morţi.
Surse guvernamentale şi ministrul producţiei şi resurselor economice din Darfurul de Nord, Adel Mahjoub Hussein, au declarat televiziunii al-Hadath din Dubai că consiliul de conducere pentru formarea căruia au loc consultări va fi alcătuit din militari.
Joi dimineaţa, televiziunea de stat din Sudan anunţase că armata urmează să facă în curând un anunţ important, dar ulterior nu s-a mai comunicat public nimic timp de câteva ore. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Omar al-Bashir sudan