x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce are nevoie Rusia de o alianta militara cu China?

De ce are nevoie Rusia de o alianta militara cu China?

29 Aug 2018   •   12:03
De ce are nevoie Rusia de o alianta militara cu China?

Ministrul rus al apararii, Serghei Soigu,a anuntat ca Rusia va organiza cele mai ample exercitii militare incepand din 1981, la care vor participa, in premiera, Mongolia si China. Intrebati de cotidianul RBK care este scopul acestor manevre, expertii consultati de cotidianul RBK au apreciat ca Moscova formeaza o noua alianta regionala, politica si militara. 

 

Potrivit datelor oficiale, pentru aceste aplicatii programate intre 11 si 15 septembrie, au fost mobilizati aproximativ 300.000 de militari, 36.000 de tancuri, blindate si alte vehicule, mai mult de 1000 de elicoptere, avioane si drone. 

In opinia expertului militar Anton Lavrov, exercitiile "Vostok" sunt, prin traditie, cele mai mari din punctul de vedere al fortelor participante, pentru ca nu intra sub incidenta unor acorduri internationale care sa limiteze numarul de militari sau tehnica de lupta implicate. Scenariul manevrelor nu a fost inca dezvaluit, dar este evident ca "aplicatii de asemenea anvergura nu sunt altceva decat o repetitie pentru un mare razboi", a spus Lavrov.

NATO a calificat exercitiile "Vostok-2018" drept pregatirea Rusiei "pentru conflicte de amploare". Comentand, analistul Aleksei Maslov a apreciat ca, in Occident, "aceste aplicatii sunt interpretate ca o demonstratie a aliantei militare antiamericane dintre Rusia si CHina". 

"SUA isi consolideaza prezenta in estul si sud-estul Asiei, poarta negocieri destul de intense cu Filipine si, recent, au decis o reducere a programului de exercitii militare cu sud-coreenii", a amintit Maslov. La randul ei, China incearca sa se pozitioneze nu doar ca o putere economica, dar si militara. "De fapt, Rusia si China formeaza o noua alianta politica si militara", a concluzionat analistul rus, citat de cotidianul RBK. 

 

×