x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce Cholmondeley este kenyanul cel mai norocos din istoria Codului Penal?

De ce Cholmondeley este kenyanul cel mai norocos din istoria Codului Penal?

15 Mai 2009   •   00:00
De ce Cholmondeley este kenyanul cel mai norocos din istoria Codului Penal?

Aristocratul kenyan alb Thomas Cholmondeley a fost condamnat joi, 14 mai, la opt luni de închisoare pentru ucidere involuntară, de către Înalta Curte de la Nairobi. Pentru că a petrecut deja trei ani în detenţie provizorie, ar trebui să iasă din închisoare. Este sfârşitul provizoriu al unui serial care preocupă Kenya din 2006, în aşteptarea apelului anunţat de acuzare, informează cotidianul francez Le Monde.



Dar lucrurile nu sunt atât de simple. În seara zilei de 10 mai 2006, Thomas Cholmondeley l-a ucis pe Robert Njoya, 37 de ani, după ce l-a surprins cu alţi pretinşi braconieri pe proprietatea sa din Soysambu, 20.000 ha, situată la 80 km nord-vest de Nairobi. Cholmondeley a fost arestat şi închis. Evenimentul a trezit emoţie şi indignare în Kenya. Cu atât mai mult cu cât tot el tocmai fusese achitat, din lipsă de probe, după împuşcarea, în aprilie 2005, a unui pădurar masai, Samson Ole Sisina, pe care l-ar fi luat drept hoţ înarmat.

Aceste două procese au adus în prim plan familia de origine britanică. Thomas Cholmondeley descinde din al treilea baron Delamere, Hugh Cholmondeley, figură importantă şi pionier al colonizării, sosit în Kenya în 1903. Tatăl lui poartă astăzi acest titlu, marcat de ascendenţa lui Sir Robert Walpole, prim ministru britanic. Tânărul a urmat şcoala aproape de castelul Windsor, la Colegiul Eton, floarea învăţământului public englez. Indulgenţa justiţiei, adăugată la faptul că cei 30.000 de albi care trăiesc în Kenya sunt în marea lor majoritate nişte privilegiaţi, a trezit sentimente de frustrare şi furie în rândul populaţiei kenyene. "De ce Cholmondeley este kenyanul cel mai norocos din istoria Codului Penal", titra un ziar local în 2005.

Vorbele judecătorului, care şi-a justificat joi indulgenţa prin "absenţa premeditării" şi ajutorul pe care acuzatul ar fi încercat, în zadar, să-l acorde victimei, riscă să nu ajungă pentru liniştirea unei opinii publice foarte îndârjite. La anunţarea sentinţei, masaii au strigat insulte şi au afişat pancarte. Pe una din ele se putea citi: "Am omorât doi câini: Ole Sisina şi Njoya", scrie în încheiere cotidianul Le Monde.

×
Subiecte în articol: externe cholmondeley