x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce jihadiştii sunt sprijiniţi de populaţiile aflate sub ocupaţie

De ce jihadiştii sunt sprijiniţi de populaţiile aflate sub ocupaţie

22 Iul 2015   •   19:20
De ce jihadiştii sunt sprijiniţi de populaţiile aflate sub ocupaţie

De fiecare dată când mass-media relatează despre brutalităţile jihadiştilor din Statul Islamic (SI), reacţia occidentală este imediată: oroarea pe care o produc decapitările, crucificările sau execuţiile făcute uneori chiar de copii ar trebui - în mod logic - să producă o respingere viscerală în rândul populaţiei unde se înregistrează aceste cruzimi. Totuşi, realitatea pare să indice contrariul, se arată într-un articol publicat miercuri în ediţia electronică a cotidianului spaniol ABC.

Autoproclamatul califat, ce cuprinde teritorii controlate de jihadişti în Irak şi Siria, prinde rădăcini şi încearcă să ia tot mai mult forma unui stat ce dispune de servicii de securitate, sănătate, educaţie şi de administraţie proprie.

Nimeni nu se îndoieşte de faptul că teroarea este principalul instrument folosit de jihadişti pentru a se face respectaţi. Dar această practică produce localnicilor o senzaţie de stabilitate şi de autoritate, iar singura rezistenţă pe care o mai întâmpină SI vine din partea minorităţilor creştină şi yazidită, care însă au fost aproape eliminate de pe teritoriul 'califatului', cei care nu au murit şi nu au fugit nemaiavând practic nicio capacitate de reacţie eficientă.

De fapt, pentru cea mai mare parte a populaţiei musulmane de pe teritoriile cucerite, indiferent că este vorba despre sunniţi sau şiiţi, sosirea jihadiştilor a însemnat şi o diminuare semnificativă a corupţiei endemice care s-a dezvoltat încă de pe vremea dictaturilor lui Saddam Hussein în Irak şi Hafez al-Assad în Siria.

Odată cu 'califatul jihadist' arestările arbitrare şi torturile nu sunt mai puţine - acesta fiind de altfel un peisaj obişnuit pentru irakieni şi sirieni - dar măcar regulile sunt clare acum. Hoţii sunt mutilaţi, femeile infidele omorâte cu pietre, homosexualii aruncaţi pe fereastră, iar nerespectarea postului Ramadanului este pedepsită cu mai multe zile de crucificare. Acesta este codul de conduită al legii islamice Sharia, care nu lasă loc de echivoc, adaugă ABC.

×