Ionuţ Iftimoaie a infruntat timp de opt ani Italia. A pornit ca un imigrant clandestin, care muncea pe şantierele de construcţii, şi a ajuns campionul Italiei la kickboxing, insă tot Romănia i-a rămas mai dragă.
Ionuţ Iftimoaie a infruntat timp de opt ani Italia. A pornit ca un imigrant clandestin, care muncea pe şantierele de construcţii, şi a ajuns campionul Italiei la kickboxing, insă tot Romănia i-a rămas mai dragă.
Avea 18 ani, o diplomă de lăcătuş mecanic şi un paşaport cănd a luat drumul străinătăţii. Moldoveanul dintr-un sat băcăuan a făcut autostopul ca să ajungă in Austria, unde a stat o vreme. De acolo a plecat in Italia. Avea să ajungă "Ivan il Terribile", regele ringului italian. Insă viaţa de imigrant clandestin in Italia a pornit-o ca salahor. Apoi a fost zugrav, detectiv particular, instructor de arte marţiale, cascador, manechin, informatician multimedia. Meserii care, spune acum Ionuţ Iftimoaie, l-au invăţat să se formeze ca om. La inceput, toţi banii pe care-i căştiga se duceau pe gazdă, măncare, echipament sportiv şi antrenamente. Discriminat s-a simţit, dar nu pentru că era romăn, ci pentru că pur şi simplu era străin. Nu-i vorbă că numai bine nu se simţea cănd auzea de boacănele pe care le făceau ceilalţi compatrioţi aflaţi in Italia. "De multe ori, munca impreună cu alţi romăni «cu vechime» in Italia era mult mai grea decăt intr-un grup de italieni. Invidia este o mare problemă a romănului chiar şi peste hotare", işi aminteşte Iftimoaie.
CLANDESTIN. Intr-o zi, Ionuţ a aflat că va fi tată de la iubita lui italiancă. A fost cel mai dificil moment din viaţa de imigrant clandestin. Dar la scurt timp a venit şi cea mai fericită clipă a acelei vieţi - cea in care i s-a născut fetiţa. "Atunci am realizat că este un lucru extraordinar, pentru care merită să lupţi", spune Ionuţ Iftimoaie. In 1997 intra in primul meci oficial la amatori. După 22 de meciuri consecutive căştigate la amatori a venit şi cel mai dureros pumn luat in Italia. I l-au dat... arbitrii, in primul său meci organizat de Federaţia italiană de box. "Am realizat că nu era suficient să fii mai bun decăt adversarul tău şi că, dacă eşti străin, trebuie să te lupţi şi cu arbitrii... Atunci am suferit prima «infrăngere», care a durut mult in inima mea, că multe lovituri nu prea incasam de la adversarul meu", işi aminteşte Ionuţ.
GALERIE DE ROMĂNI. La meciuri avea mereu galerie romănească - vreo 50 de conaţionali care mergeau peste tot unde lupta şi-l incurajau. Fanii italieni au avut insă privilegiul de a-l boteza. "Ivan il Terribile" a fost campionul lor pănă cănd şi-au băgat coada dorul de ţară şi dragostea romănilor.
Căldura cu care a fost primit in Romănia la primul meci din Local Kombat pe care l-a disputat aici l-a făcut pe campionul Italiei la kickboxing să se intoarcă acasă... "M-au făcut să mă simt extraordinar, şi parcă luptam şi cu mai multă forţă... In Romănia am căştigat mai puţini bani, dar am mai multă bucurie sufletească, şi asta face toţi banii din lume", spune Iftimoaie. In cei opt ani pe care i-a trăit in Italia nu şi-a imaginat că iubirea şi-o va intălni tot acasă. Pe Maria Plăcintă, moldoveancă de-a lui, a cerut-o in căsătorie la trei zile după ce a cunoscut-o. Şi Maria i-a devenit soţie, spre fericirea mamei lui Ionuţ, care işi dorea tare mult să aibă o noră "de-a noastră. Să mă pot inţelege cu ea".
Luptătorul din K1 spune că i-ar fi greu să-i sfătuiască pe romăni să plece să muncească in străinătate. "Am văzut multe familii distruse, pentru că mama sau tatăl a plecat pentru o perioadă prea lungă la muncă in străinătate. Copiii care rămăn in ţară cu bunicile sau cine mai ştie cu cine nu cresc tocmai bine, şi asta nu din vina bonelor. Eu sunt de acord cu cei care vor să plece in altă parte a lumii impreună cu familia, să se integreze acolo şi să trăiască liniştiţi impreună. Dar nu concep viaţa de familie la distanţă!", spune Ionuţ Iftimoaie.
Dacă ar fi trăit in timpul gladiatorilor, ar fi luptat in arenă? "Epoca in care trăieşti nu schimbă rostul vieţii. Eu cred că am un drum pe care trebuie să-l parcurg. Dumnezeu a vrut ca acest drum să fie in secolul al XXI-lea şi să fiu un gladiator modern!"