x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De o parte si de alta a Pamantului

De o parte si de alta a Pamantului

24 Iun 2004   •   00:00

ROMANII IN LUME

Doua localitati cu acelasi nume, intemeiate de romanii din Bucovina de Nord in afara granitelor Romaniei: Boianul din Ucraina si Boianul din Canada. Florin Dyrda e din comuna Boian, din Bucovina de Nord. Verii lui locuiesc tot in Boian. In alt Boian, pe care cateva familii de bucovineni care au emigrat in Canada l-au ridicat la celalalt capat al lumii. Iar var cu var nu s-a vazut niciodata.
ANA-MARIA LUCA

Florin Dyrda s-a nascut, a crescut si s-a casatorit in Boian, fosta mosie din Bucovina de Nord a cronicarului Ion Neculce. Boianul lui Dyrda e acum parte din Ucraina. Dar jumatate din rudele sale boincene, pe care nu le-a vazut niciodata, traiesc intr-un alt Boian, pe care l-au intemeiat acum mai bine de un secol in regiunea Alberta din Canada. Povestea celor doua sate de bucovineni cu acelasi nume a pus-o Dyrda pe hartie, dupa ce a terminat Facultatea de Istorie de la Cernauti. Si ar vrea s-o stie lumea toata. Asa a publicat-o pe Internet.

"Acumuland pe parcursul anilor informatie despre satul natal si neavand unde o publica, am hotarat sa injgoibez acest sait", scrie Dyrda.

Cum au emigrat boincenii

Pe la sfarsitul secolului 19, in Cernauti aparusera agentii canadieni care ii sfatuiau pe bucovineni sa emigreze peste Ocean. Taranii, eliberati de iobagie si avand drept de a parasi tara, au plecat, mai ales ca au auzit ca acolo, in Canada, vor avea pamant si nici nu vor fi boieri care sa-i sileasca sa munceasca de pomana.

"Boincenii glumeau ca in Canada canii imbla cu colaci pe coada iar nucele sunt atat de mari ca poti sa le arunci in pod cu furca. Astfel, multi dintre taranii din Boian au hotarat sa caute fericirea peste "mari si tari"", scrie Dyrda.

Pe la 1898, Ichim Iurchu si Ilie Ravliuk, tarani din Boian, si-au luat inima in dinti si, impreuna cu familiile au purces peste Ocean. Din Boian pana la Cernauti taranii plecau cu carutele si erau petrecuti de neamurile apropiate. De la Cernauti boincenii plecau cu trenul pana in porturile austriece Anvers, Hamburg, Triest. Acolo asteptau cateva saptamani pana se imbarcau pe corabie. In Canada ii examinau medical si erau trimisi in Alberta. Li se dadea o proprietate impadurita, un homstead, pe care timp de trei ani erau obligati sa il prefaca in pamant arabil.

Asa a aparut Boianul canadian, la poalele unui deal numit Eagle Taile Hill.

Boincenii din Canada

Primii boinceni si primii romani care au sosit in Canada au fost Elie Ravluic si Ichim Yurko. Elie era bun tamplar si era convins ca datorita profesiei sale are sa fie in stare sa supravietuiasca in Canada. In scurt timp au mai sosit cateva grupuri de familii din Boian.

Pe locul unde locuieste Flroin Dyrda cu sotia si fiul sau, odata a fost casa strabunicului lui, Andrei Dyrda, si a sotiei sale, Alexandra Harasam. Sora Alexandrei, Maria, si sotul ei, Mihai Yurko, fost primar in Boian, au hotarat sa emigreze in Canada.

"Astfel doua surori nu se mai vazusera niciodata. Mai mult decat atat, nu se vazusera nici copiii lor. Principala cauza a fost vacuumul comunist in care a fost inchisa Bucovina timp de jumatate de secol", spune Dyrda.

De istoria boincenilor din Canada s-a mai ocupat profesorul Michael Toma. El a scris o carte in Canada, "Never From Eagle Hill", publicata in 1985.

"Emigrarea in Canada a fost indreptatita total. Boincenii de peste Ocean nu au fost deportati din propriul sat in primul razboi mondial, nu au murit in mlastinile din Corelia, Siberia si stepele Kazahstanului, nu au suferit foamea cumplita din 1946-1947, nu au murit in razboiul din Afganistan, nu respira aerul de la Cernobil", spune Dyrda.

Dorul de tara

Ecaterina Jalba, fiica Dochitai Harasam si a lui Ilie Vaipan, s-a nascut in Boianul din Alberta. Dar impreuna cu parintii s-a intors in Bucovina in preajma celui de-al doilea razboi mondial. Mama sa, Dochita, se imbolnavise de plamani si a stat timp de o luna si jumatate la strabunica lui Florin, in casa unde a crescut si el. Acolo a si murit Dochita. Barbatul ei, Ilie, impreuna cu trei fii de 21-25 ani, a vrut sa fuga in Romania, de unde putea sa se intoarca in Canada. Insa l-au impuscat comunistii in timp ce treceau frontiera.

Ecaterina dorea mult sa vada satul unde se nascuse, biserica unde fusese botezata. Si a reusit sa mearga in Canada. A fost singurul boincean din Bucovina care a reusit sa ajunga in Canada. "Cand a plecat la Moscova, barbatul ei a iscalit un document care garanta ca Ecaterina se va intoarce. A interogat-o KGB-ul. I s-au dat si bani, caci cu salariul pe care statul sovietic il oferea cetatenilor, sa cumperi bilet la avion era problematic", povesteste Florin Dyrda. Ecaterina s-a intors la Boianul bucovinean.

Un webmaster cu proiecte

Florin Dyrda ar vrea si el sa vada Boianul din Alberta. Dar nu poate. "In momentul de fata, ca sa vizitez Canada e nevoie de invitatie. De ce americanii, englezii, nemtii pot sa viziteze Boianul din Canada fara nici o invitatie, iar noi, cei care avem rude inmormantate acolo, nu suntem considerati turisti? Atunci se pune intrebarea care e diferenta intre anii ’40 -’90 si prezent". Pana cand va putea vizita Boianul din Alberta, Florin Dyrda vrea sa se ocupe de site. Are un proiect mai mare: sa scrie, de o parte, istoria Boianului si obiceiurile din Bucovina, si de alta parte, pe cele ale Boianului din Canada.

SURORI

Cand strabunica lui Florin Dyrda, Alexandra, isi petrecea sora catre Canada, a cantat un cantecel: "Frunza verde salcioara Scumpa, draga surioara Tu mi-ai fost mai bunisoara Si te duci in tari straine Unde nu cunosti pe nimeni Ti-ai lasat tara si satul, Ti-ai luat fiii si barbatul Plange inimioara-n mine Surioara, dupa tine."
×
Subiecte în articol: diaspora florin canada dyrda boian boianul