x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decizia de la Haga, similară cu propunerea URSS

Decizia de la Haga, similară cu propunerea URSS

de Mihaela Matachita    |    08 Mai 2009   •   00:00

Boris Tarasiuk, preşedintele Comisiei de Integrare Europeană din Rada Supremă şi fost ministru de Externe al Ucrainei, a făcut declaraţii joi, cu ocazia unei vizite la Bucureşti, în timpul unei întâlniri cu o serie de jurnalişti, a relatat Mediafax.



Boris Tarasiuk a apreciat că decizia CIJ în disputa dintre România şi Ucraina este similară celei propuse de URSS în anii '80, respinsă de Bucureşti, şi a adăugat că Ucraina a câştigat de zece ori mai mult decât România la Haga în ceea ce priveşte avantajele economice.

"În zona care a fost atribuită Ucrainei am descoperit 21 de rezerve de gaz de explorat, în timp ce România a obţinut doar patru (...) Aşadar, noi am primit peste 700 de miliarde de metri cubi de rezerve de exploatat. România a primit circa 72 de miliarde."    

REPUBLICA MOLDOVA
Tarasiuk a criticat utilizarea drapelelor româneşti în timpul protestelor de la Chişinău: "Am fost îngrijorat de acuzaţiile adresate României (...) ar trebui să fie un subiect de preocupare pentru noi în Ucraina, dar şi în Uniunea Europeană, pentru că după atâţia ani nu există un acord (acord privind frontiera, n.red.) între România şi Moldova, iar acest acord ar trebui să dea răspunsul la întrebarea dacă România recunoaşte independenţa Moldovei", a spus el. Nu este pentru prima dată când Tarasiuk se declară preocupat de utilizarea drapelului românesc în timpul protestelor de la Chişinău.

BÎSTROE
Tarasiuk a afirmat, referitor la Canalul Bîstroe, că România nu ar trebui să submineze activităţile ucrainene pentru îmbunătăţirea capacităţii navigabile a Dunării, adăugând că adevărata problemă o constituie interesele economice, ca şi în cazul Insulei Şerpilor, judecat de CIJ la Haga.

"Noi, ţări vecine, România şi Ucraina, nu ar trebui să ne creăm probleme, ci ar trebui să ne rezolvăm problemele - ca de exemplu pe cea a minorităţilor şi Canalul Bîstroe, poluarea Râului Tisa de către întreprinderile româneşti", a mai spus el. Tarasiuk a adăugat că partea română nu ar trebui să creeze facilităţi care "să schimbe cursul apei pe seama părţii ucrainene... şi chiar linia de frontieră".

MINORITĂŢI
Tarasiuk a declarat că o delegaţie românească este invitată la Odessa în perioada 18-22 mai, în cadrul procesului de monitorizare a situaţiei minorităţilor, adăugând că în privinţa minorităţilor toate cifrele sunt în favoarea Ucrainei.

SPIONII UCRAINENI
România a acţionat greşit în cazul expulzării a doi diplomaţi ucraineni la începutul anului, deoarece a ales să facă acest lucru "cu mult zgomot în presă", a mai spus Tarasiuk.

×
Subiecte în articol: externe romania