x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aleksandar Vucic, declarație ȘOCANTĂ: „Kosovo va fi în Serbia până la sfârșitul mandatului meu”

Aleksandar Vucic, declarație ȘOCANTĂ: „Kosovo va fi în Serbia până la sfârșitul mandatului meu”

de Redacția Jurnalul    |    07 Apr 2023   •   17:15
Aleksandar Vucic, declarație ȘOCANTĂ: „Kosovo va fi în Serbia până la sfârșitul mandatului meu”
Sursa foto: Hepta

Președintele sârb Aleksandar Vucic a spus că regiunea Kosovo va face parte din Serbia înainte de sfârșitul mandatului său, la televiziunea RTS.

"Kosovo va fi în Serbia iar acest lucru l-am spus şi în parlament", a punctat acesta. 

El a acuzat autoritățile de la Pristina că nu vor să creeze a uniune a municipalităților sârbe.

"Cred că vom suferi mult, mai ales oamenii noştri din Kosovo-Metohija. Autorităţile de la Pristina nu vor să o implementeze şi vor continua să găsească nenumărate motive şi să-i provoace zilnic pe sârbi, din dorinţa ca sârbii să fie învinuiţi de ceva".

Aleksandar Vucic vrea normalizarea relațiilor cu albanezii din Kosovo. Belgradul și Pristina au convenit, în 2013, cu medierea UE, asupra creerii unei asociații a municipalităților în zonele unde sârbii din Kosovo sunt majoritari care să aibă autonomie. 

El a mai precizat că sârbii din Kosovo nu vor vota la alegerile locale din această lună. 

"Bineînţeles că sârbii nu vor merge la aceste alegeri. Să voteze pentru premierul kosovar Albin Kurti? Nu înţeleg", s-a revoltat acesta. 

În Kosovo locuiesc 120.000 de sârbi, dintre care circa 30% în nordul provinciei. Pristina a anunțat organizarea de alegeri locale, în decembrie 2022, în municipalitățile majoritar sârbe, după ce toți aleșii și polițiștii au demisionat. Tensiunile s-au amplificat, astfel că alegerile au fost amânate pentru 23 aprilie 2023.

Totodată, președintele sârb a mai acuzat diplomațiile occidentale că nu au condamnat arestarea sârbilor de către autoritățile de la Pristina și nici jafurile din locuințele acestora. 
 

×