x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Declarații ȘOCANTE ale ultimului președinte URSS. Mihail Gorbaciov explică motivele destrămării Uniunii Sovietice

Declarații ȘOCANTE ale ultimului președinte URSS. Mihail Gorbaciov explică motivele destrămării Uniunii Sovietice

25 Dec 2021   •   15:40
Declarații ȘOCANTE ale ultimului președinte URSS. Mihail Gorbaciov explică motivele destrămării Uniunii Sovietice
Sursa foto: antena3

Ultimul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, explică motivele demisiei din funcția de șef al statului dar și ale destrămării URSS la agenția rusă TASS.

Dacă ar fi continuat să rămână în fruntea statului prin forță, acest lucru ar fi provocat un conflicat civil ale cărui rezultate nu puteau fi prevăzute. 

"Acelea au fost zilele negre pentru Uniune şi Rusia. Şi zile negre pentru mine, deşi nu mi-am pierdut cumpătul. Am semnat un decret privind demisia preşedintelui URSS. Cred că nu aveam dreptul să acţionez altfel. Nu am putut opta pentru o variantă prin forţă din două motive. În primul rând, aş fi încetat să mai fiu eu însumi. Şi, în al doilea rând, o astfel de decizie ar fi presupus un conflict civil acut cu consecinţe imprevizibile. Am considerat că acest lucru nu ar trebui permis", a spus acesta.

Totodată, el nu este de acord că URSS ar fi putut fi salvată dacă nu ar fi demisionat.
"Imediat după Acordul de la Belovejsk am făcut o declaraţie în care am spus că soarta unui stat multinaţional nu poate fi determinată de voinţa liderilor celor trei republici, Rusia, Ucraina, Belarus. Această problemă ar trebui rezolvată doar prin mijloace constituţionale. Am condamnat apariţia grăbită a acestui document. Nu a fost discutat nici de populaţie, nici de Sovietele Supreme ale republicilor, în numele cărora a fost semnat.

Trebuie să spun că m-am bazat pe parlamentele alese democratic, deşi Acordul de la Belovejsk nici măcar nu prevedea ratificarea acestui document. Dar în acest moment critic, ele nu şi-au spus cuvântul. Mai mult, ele au luat decizia de a-şi retrage reprezentanţii din Sovietul Suprem al URSS, iar pe 12 decembrie, practic fără discuţii, în aplauze, au ratificat Acordul de la Belovejsk. Permiteţi-mi să vă reamintesc ce poziţie au adoptat comuniştii ruşi la acea vreme. Orice doar să-l răstoarne pe Gorbaciov", a explicat fostul președinte.

URSS era alcătuită din 15 state. Mihail Gorbaciov a demisionat din funcţia de preşedinte al URSS la 25 decembrie 1991, motivând situația creată de alcătuirea Comunităţii Statelor Independente (CSI).

 

×