x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul din Noua Zeelandă va demisiona

Premierul din Noua Zeelandă va demisiona

de Redacția Jurnalul    |    19 Ian 2023   •   07:29
Premierul din Noua Zeelandă va demisiona
Sursa foto: Hepta

Jacinda Ardern a anunțat că va demisiona luna viitoare din funcția de prim-ministru al Noii Zeelande, spunând că nu mai are "suficient de mult în rezervor" pentru a conduce.

Ea va demisiona din funcția de lider al Partidului Laburist cel târziu la 7 februarie. În zilele următoare vor avea loc alegeri pentru a determina cine o va înlocui.

Noua Zeelandă va organiza alegeri generale la 14 octombrie.

Ardern, în vârstă de 42 de ani, a declarat că și-a luat timp să se gândească la viitorul său în timpul vacanței de vară.

"Am sperat că voi găsi ceea ce am nevoie pentru a continua în această perioadă, dar, din păcate, nu am găsit și aș face un deserviciu Noii Zeelande dacă aș continua", a declarat ea reporterilor.

Ardern a devenit cea mai tânără femeie șef de guvern din lume când a fost aleasă prim-ministru în 2017, la vârsta de 37 de ani. Un an mai târziu a devenit al doilea lider mondial ales care a născut în timpul mandatului.

Ea a condus Noua Zeelandă prin pandemia Covid-19 și recesiunea care a urmat, în perioada atentatului din moscheea Christchurch și a erupției vulcanice din insula White.

"Una este să-ți conduci țara pe timp de pace, alta este să o conduci în situații de criză", a spus ea. "Aceste evenimente... au fost obositoare din cauza greutății și a naturii lor continue. Nu a existat niciun moment în care să se simtă că doar guvernăm."

Ardern a condus Partidul Laburist la o victorie electorală zdrobitoare în 2020, dar popularitatea sa internă a scăzut la noi minime în ultimele luni, potrivit sondajelor de opinie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: premier Noua Zeelandă demisie