x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Democraţia ungară este în pericol

Democraţia ungară este în pericol

de Marina Constantinoiu    |    02 Ian 2012   •   21:00
Democraţia ungară este în pericol

O Constitutie modelata, timp de 18 luni, dupa chipul premierului Orban, a intrat in vigoare in Ungaria in prima zi a anului 2012. Opozitia de stanga si cea ecologista au denuntat reformele, laolalta cu numeroase organizatii ale societatii civile. Detractorii lui Orban spun ca premierul, care se bazeaza pe o majoritate de doua treimi din Parlament, sfideaza criticile Uniunii Europene legate de compatibilitatea acestor legi cu dreptul comunitar si ingrijorarile SUA fata de starea democratiei in Ungaria.

Socialistii, "criminali" retroactiv
Conform noilor prevederi constitutionale, denumirea de "Repu­blica Ungaria" dispare, acum figurand "Ungaria". Constitutia cea noua ii face retroactiv "responsabili de crimele comuniste" comise pana in 1989 pe liderii actualului Partid Socialist (fost comunist), "ca succesor legal". Totodata, in noua Constitutie a fost introdusa o referire explicita la "Dumnezeu": "Dumnezeu ii binecuvanteaza pe unguri". Dreptul la vot le este recunoscut ungurilor de origine care traiesc in strainatate.

MSZP si predecesorul sau, Partidul comunist (Partidul socialist muncitoresc ungar – MSZMP), sunt considerate responsabile si de esecul revoltei din 1956 si de "teroarea" care a urmat. Partidul socialist este calificat drept "organizatie criminala", ai carei lideri au "o responsabilitate ce nu se va disipa niciodata". "MSZP imparte aceasta responsabilitate in calitate de mostenitor al patrimo­niului MSZMP, gratie legaturilor personale care au asigurat continuitatea" intre cele doua entitati, afirma noua Lege fundamentala. Ironie a sortii: foste cadre ale PC sunt astazi membri ai FIDESZ, indeosebi doi fosti membri ai Comitetului Central al Partidului comunist, Matyas Szüroes si Imre Pozsgay.

Profitand de majoritatea parlamentara de doua treimi a partidului sau conservator, premierul Viktor Orban a dat valoare constitutionala unor legi care nu vor putea fi modificate decat cu o majoritate identica. Este insa putin probabil ca, pe viitor, un guvern provenit din actuala opozitie va dispune de un asemenea procent in Parlament.

O astfel de lege este cea a "stabilitatii financiare", care statueaza taxa unica de 16% pe venit si va face foarte dificila instaurarea de masuri fiscale de urgenta in cazul unui deficit public in cadere libera.

Noua lege fundamentala decreteaza embrionul ca fiinta umana inca de la debutul sarcinii si alimenteaza temerile societatii civile si ale opozitiei ca avortul va deveni dificil. De asemenea, textul stipuleaza ca o casatorie nu poate avea loc decat intre un barbat si o femeie, excluzand astfel casatoriile intre persoane de acelasi sex.

Aceste modificari legislative au loc pe fondul instalarii in toate functiile-cheie ale statului a unor apropiati ai lui Orban, multi dintre acestia cu mandate de 9 sau 12 ani, al concedierii masive a jurnalistilor incomozi, precum si al devalorizarii forintului cu peste 20% fata de euro in ultimele trei luni. Un viitor Guvern de o alta culoare politica va fi, in consecinta, confruntat cu un aparat de stat ostil, aflat in mainile oamenilor lui Viktor Orban. Radio-televiziunea si agentia de presa MTI, serviciu pu­blic, sunt regrupate intr-o singura entitate supervizata de un Consiliu al media condus de un apropiat al premierului Orban. Unicul post de radio de opozitie, Klubradio, a ramas fara licenta, care i-a fost retrasa.

×
Subiecte în articol: Ungaria constitutie ungaria