x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Demonstrație de forță, în regia marelui Xi  

Demonstrație de forță, în regia marelui Xi  

de Şerban Mihăilă    |    02 Oct 2019   •   11:02
Demonstrație de forță, în regia marelui Xi  

Sub privirile marelui lider Xi Jinping, China a organizat ieri cea mai mare paradă militară din istoria sa, marcând începerea manifestațiilor prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la proclamarea regimului comunist. Timp de aproape trei ore, 15.000 de soldați peste 150 de avioane de luptă și 600 de tancuri, blindate și lansatoare de rachete au defilat prin centrul Beijingului, într-o demonstrație de forță care a arătat lumii întregi și în special SUA că armata chineză a devenit una dintre cele mai mari puteri ale planetei.

 

Președintele Xi Jinping a inaugurat cel mai important eveniment al anului din China printr-un discurs rostit la Poarta Tiananmen, acolo unde înaintașul său Mao Zedong a proclamat Republica Populară Chineză, la 1 octombrie 1949. Președintele, considerat cel mai puternic lider chinez după Mao, a trecut apoi în revistă trupele în picioare, dintr-o mașină ultrasecurizată. În întreaga capitală au fost instituite măsuri de securitate fără precedent, oamenii care locuiesc pe traseul paradei primind ordinul de a nu privi evenimentul de la ferestre, scrie Reuters. Persoanele care au primit permisiunea de a asista la defilarea militară pe Bulevardul Păcii Eterne au fost alese cu mare atenție. Evenimentul, consideră numeroși experți internaționali, a fost organizat pentru a arăta tuturor că forța militară a Chinei se dezvoltă spectaculos, în pofida greutăților cu care se confruntă țara în ultima vreme, între care războiul economic devastator cu SUA și protestele anti-guvernamentale din Hong Kong, ce durează de mai bine de patru luni. De altfel, Xi investește masiv în dezvoltarea armatei, iar liderii de la Beijing nu și-au ascuns ambiția de a face din China prima putere militară a lumii până în 2050, provocând îngrijorare în rândul multor generali americani, care i-au plasat pe chinezi în fruntea listei adversarilor SUA, înaintea rușilor. Noua tehnică de luptă sofisticată prezentată la Beijing a confirmat temerile administrației de la Washington și ale aliaților asiatici ai SUA. Experți militari niponi citați de Reuters se întreabau după parada de ieri dacă nu cumva rachetele hipersonice ale chinezilor fac inutile sistemele de apărare antiaeriană construite în prezent de SUA și Japonia. Rachetele hipersonice intercontinentale, plimbate ieri prin centrul Beijingului și prezentate în proporție de 40% în premieră, pot lovi cu ușurință portavioane și baze vitale pentru sistemul de apărare construit de SUA și aliații săi în Asia. 

„Racheta apocalipsei”

China a prezentat și racheta balistică intercontinentală DF-41, considerată piesa de rezistență a arsenalului său nuclear. Potrivit experților internaționali, „racheta apocalipsei” ar avea o rază de acțiune de 15.000 de kilometri, cea mai lungă din lume, zboară cu o viteză de 25 de ori mai mare decât cea a sunetului, ar putea atinge SUA în 30 de minute și ar avea capacitatea de a transporta 10 focoase nucleare, fiecare dintre acestea fiind capabile să lovească ținte separate. Fișa tehnică a rachetei pare să confirme astfel prioritățile strategiei de apărare națională a SUA, care avertizează că „pe măsură ce China își continuă ascensiunea economică și militară, aceasta va urmări modernizarea programului său militar, încercând obținerea hegemoniei regionale Indo-Pacifice pe termen scurt și substituirea SUA în vederea câștigării superiorității globale în viitor”.

 

Mesajul e destul de clar. China erodează supremația militară a SUA din Asia și, pe termen lung, aceasta e în mod clar în pericol”.

Sam Roggeveen, expert în programe de securitate

 

×