x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Demontarea unei statui sovietice la Praga duce la un scandal între Rusia și Cehia

Demontarea unei statui sovietice la Praga duce la un scandal între Rusia și Cehia

13 Sep 2019   •   21:50
Demontarea unei statui sovietice la Praga duce la un scandal între Rusia și Cehia

Ministerul ceh al Afacerilor Externe l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei, în urma unor comentarii ale unor responsabili ruşi, considerate ca fiind „insultătoare”, făcute după ce Praga a anunţat că va fi demontată o statuie a unui mareşal sovietic în capitala cehă, informează AFP.

În august, autorităţile municipale au acoperit cu o prelată statuia mareşalului sovietic Ivan Stepanovici Konev, în al 6-lea arondisment al capitalei cehe, provocând o reacţie vehementă din partea Moscovei.

Ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski, l-a calificat pe Andrej Kolar, primarul arondismentului 6, drept „gauleiter”, cum era denumit liderul de filială regională a partidului nazist german în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În timp ce Konev este considerat un erou în Rusia, numeroşi cehi văd în el un personaj ce simbolizează opresiunea din epoca sovietică. Konev a condus Armata Roşie, care a eliberat Praga de nazişti în 1945, însă tot el a fost responsabil de reprimarea revoltei antisovietice ungare în 1956. Decedat în 1973, Konev a jucat de asemenea un rol în represiunea declanşată de guvernul sovietic în 1968 împotriva Primăverii de la Praga.

Ministrul-adjunct ceh al Afacerilor Externe, Ales Chmelar, „l-a convocat pe ambasadorul Federaţiei Ruse, Aleksandr Zmeevski, pentru a protesta împotriva declaraţiilor mincinoase şi jignitoare ale unui ministru rus la adresa primarului de arondisment din Praga”, a informat Ministerul ceh al Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Monumentul controversat este adesea vandalizat. În 21 august, ziua de comemorare a invaziei Cehoslovaciei în 1968, cineva a scris „Nu mareşalului acoperit de sânge, nu vom uita!”, pe această statuie înălţată de regimul comunist în 1980. După acest incident, primăria a acoperit statuia cu o prelată, însă simpatizanţi pro-Konev au rupt-o şi au organizat o manifestaţie pentru menţinerea statuii în acelaşi loc.

Mai mulţi dintre parlamentarii cu simpatii ruse, printre care şi Jiri Ovcacek, purtătorul de cuvânt al preşedintelui prorus şi prochinez Milos Zeman (foto), au asistat la acea adunare.

Autorităţile din Praga au decis joi să înlocuiască statuia lui Konev printr-un Memorial al eliberării Pragăi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Fiica lui Konev le-a spus jurnaliştilor cehi că statuia tatălui său ar putea fi mutată în Rusia.

AGERPRES

×