Departamentul de Stat al SUA a postat vineri pe site-ul său o parte a e-mailurilor fostului secretar de stat Hillary Clinton, ce fac referire la atacul din 2002 asupra misiunii diplomatice americane la Benghazi, în estul Libiei, transmit AFP şi Reuters.
E-mailurile dnei Clinton, actuală candidată la învestitura Partidului Democrat pentru Casa Albă, alimentează de mai multe săptămâni o polemică la Washington legată de faptul că au fost scrise de pe un cont şi un server private, nu guvernamentale, aşa cum este regula.
Vineri, Departamentul de Stat a început publicarea a 296 de mesaje electronice, cuprinzând 350 de pagini, dintr-un total de circa 30.000 (55.000 de pagini).
Un judecător a ordonat în această săptămână Departamentului să înceapă imediat publicarea acestor e-mailuri, treptat şi nu într-o singură tranşă, aşa cum prevăzuse acesta pentru ianuarie 2016. Hillary Clinton ceruse şi ea fostei sale administraţii să acţioneze cât mai rapid posibil.
Din această cantitate uriaşă de mesaje, sute privesc situaţia din Libia în 2011 şi 2012, şi mai ales atacul armat de la 11 septembrie 2012 asupra consulatului american de la Benghazi, în care şi-au pierdut viaţa ambasadorul Christopher Stevens şi trei agenţi americani.
'Aceste documente se întind pe o perioadă de doi ani, de la 1 ianuarie 2011 până la 31 decembrie 2012, şi privesc securitatea şi atacurile împotriva misiunii de la Benghazi, precum şi prezenţa diplomatică a SUA în Libia. Ele nu schimbă faptele esenţiale sau înţelegerea noastră cu privire la evenimentele dinainte, din timpul şi de după atac', a explicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Marie Harf. Adresa la care acestea pot fi accesate mesaje este http://foia.state.gov/search/results.aspx?collection=clinton_email.
Atentatul de la Benghazi a provocat o polemică de luni de zile între administraţia democrată şi Congresul republican, cu numeroase audieri, anchete şi rapoarte. Aceste e-mailuri au fost deja puse la dispoziţia unei comisii de anchetă privind modul în care au fost gestionate evenimentele de la Benghazi.