x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Der Spiegel: Noul cult al lui Horthy începe să prindă contur în Ungaria zilelor noastre

Der Spiegel: Noul cult al lui Horthy începe să prindă contur în Ungaria zilelor noastre

05 Iun 2012   •   08:01
Der Spiegel: Noul cult al lui Horthy începe să prindă contur în Ungaria zilelor noastre

In Ungaria, extremistii de dreapta devin din ce in ce mai increzatori, prin ceremonii, placi si statui inchinate fostului lider antisemit Miklos Horthy sau scriitorului din perioada nazista Jozsef Nyiro, scrie Der Spiegel. In spatele acestui nou cult insa sunt inclusiv prieteni si colegi de partid ai premierului maghiar Viktor Orban, afirma jurnalistii germani.

"Noua Constitutie a Ungariei celebreaza, intr-o maniera de tip 'Ungaria-uber-alles', spiritul unor vremuri demult trecute: statul maghiar de o mie de ani reprezentat de coroana sfanta a lui Stefan, unitatea spirituala si sufleteasca a unei natiuni rupte in bucati, dar si datoria de pastrare a limbii maghiare, a maghiarimii si a culturii nationale ungare. Este o intoarcere in timp la perioada interbelica, atunci cand Miklos Horthy introducea un regim autoritar, nationalist, ultraconservator si revizionist", potrivit Der Spiegel, citat de Hotnews.

Der Speigel noteaza ca acelasi spirit incepe sa prinda contur in Ungaria zilelor noastre, sub conducerea premierului conservator Viktor Orban. La mijlocul lunii mai, a fost inaugurata, la Kereki (sud-vestul Ungariei), o statuie a lui Horthy - o premiera in Ungaria postcomunista. Der Spiegel scrie ca Miklos Horthy a fost "un antisemit notoriu", comandantul "terorii albe" din Ungaria dupa Primul Razboi Mondial, el fiind, in calitate de sef al statului, responsabil de deportarea a 400.000 de evrei maghiari care si-au gasit sfarsitul in lagarul de la Auschwitz.

La putine zile dupa inaugurarea statuii din Kereki, un pastor reformat avea sa dezveleasca, la colegiul evanghelic din orasul Debrecen, o placa memoriala dedicata lui Horthy. In plus, un parc din orasul Gyömrö poarta numele lui Horthy. Alte statui ale conducatorului antisemit sunt in constructie, iar una ecvestra, in maime naturala, ar urma sa fie amplasata in Budapesta, oras pe care Horthy il cataloga drept "leagan al pacatelor iudeo-bolsevice".

Miklos Horthy nu este singura personalitate care se bucura din nou de onoruri in Ungaria. Parlamentul de la Budapesta vrea sa reinhumeze in Odorheiu Secuiesc ramasitele poetului "de sange si glie" Jozsef Nyiro, care a fost cautat pentru crime de razboi si care a decedat in 1953 in Spania lui Franco. Nyiro a fost un ideolog cultural faimos in perioada lui Horthy si apoi in perioada regimului nazist, intre octombie 1944 si martie 1945, cand zeci de mii de evrei au fost pur si simplu masacrati. In acea vreme, Nyiro fusese deputat de Transilvania in Parlamentul de la Budapesta. In 1945, el s-a refugiat in Germania, iar in 1950 a fugit in Spania.

Inhumarea lui Nyiro la Odorheiu Secuiesc era planificata pentru Duminica Rusaliilor catolice, dar Guvernul Romaniei a interzis desfasurarea ceremoniei, asa ca organizatorii au fost nevoiti sa se rezume la un eveniment restrans. Pe langa conducerea partidului de extrema dreapta Jobbik, la eveniment au participat secretarul de stat pentru cultura din Guvernul maghiar, Geza Szöcs, dar si al doilea om din statul maghiar, presedintele Parlamentului, Laszlo Köver. Acesta din urma a catalogat Guvernul de la Bucuresti drept "necivilizat", "paranoic", "isteric" si "barbar" si a anuntat ca Nyiro va fi inhumat la Odorheiu Secuiesc, indiferent prin ce mijloace.

La cateva zile dupa acest eveniment, Köver declara pentru portalul de stiri index.hu ca urna cu cenusa lui Nyiro ar fi fost introdusa ilegal in Romania si ca operatiunea "nu a fost tocmai usoara". Cu toate acestea, Köver a declarat ca nu s-a implicat personal in aceasta operatiune si ca nu stie exact unde se afla urna cu cenusa poetului ideolog. Totusi, in timpul ceremoniei de la Odorheiu Secuiesc, secretarul de stat Szöcs a avut o geanta voluminoasa de voiaj, pe care a plasat-o sub fotografia poetului. Szöcs nu a dorit insa sa precizeze daca in acea geanta se afla urna cu cenusa poetului.

In plus, mai scrie Der Spiegel, in Ungaria a fost adoptat recent un nou Plan de Invatamant National. Printre lecturile obligatorii, se regasesc opere ale lui Jozsef Nyiro, dar si ale poetului Albert Wass - condamnat in absenta, in Romania, pentru crime de razboi.

Der Spiegel scrie ca renasterea nationalist-populista din Ungaria, initiata si promovata de ani buni de extremistii maghiari, isi gaseste acum sustinere si din partea Uniunii Tinerilor Democrati (Fidesz), partidul de guvernamant al premierului Viktor Orban.

×