x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ EPOCALĂ! Samson, eroul cu puteri supranaturale, A EXISTAT!

DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ EPOCALĂ! Samson, eroul cu puteri supranaturale, A EXISTAT!

01 Aug 2012   •   10:51
DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ EPOCALĂ! Samson, eroul cu puteri supranaturale, A EXISTAT!

Un sigiliu micut a fost descoperit de arheologi si ar putea fi dovada ca Samson, eroul cu puteri supranaturale, a carui poveste se regaseste in Biblie, a existat in realitate, scrie Daily Mail.

Artefactul antic a fost gasit pe un sit arheologic in apropiere de Ierusalim, pe dealurile Iudeii, in Beit Shemesh. Sigiliul a fost datat in secolul al XI-lea i.Hr, cand triburile israelite se stabilisera in Canaan. Atunci evreii erau condusi de o adunare de lideri, care erau numiti judecatori, unul dintre ei fiind Samson. Zona in care a fost gasit sigiliul este in apropierea raului Sorek, care marca frontiera intre israeliti si dusmanii filisteni.

Se pare ca sigiliul, care nu are mai mult de 2.5 cm in diametru, zugraveste povestea din Vechiul Testament a lui Samson, ale carui puteri au disparut din cauza pasiunii sale pentru Delilah, si lupta sa cu un leu. Pe sigiliu se poate observa un animal mare cu coada de felina care se lupta cu un om. Se spune ca puterea supranaturala i-a fost data lui Samson de catre Dumnezeu pentru a putea sa infranga dusmanii poporului sau. Eroul si-a descoperit puterea cand a fost atacat de un leu si l-a omorat cu mainile.

Samson si-a dorit sa ia de sotie o filisteanca, iar la nunta i-a infuriat pe inamicii poporului sau pentru ca le-a spus o ghicitoare. Filistinii au obligat-o pe sotia lui sa dea raspunsul, iar Samson a fost tradat. Samson fusese legat intr-o pestera pentru a-si salva poporul si i-a omorat pe cei care il pazeau, peste 1.000 de filisteni.

Apoi eroul se indragosteste de Delilah, pe care filistenii o mituiesc pentru a afla secretul puterii supranaturale. Secretul puterii lui Samson era parul, pe care nu trebuia sa si-l tunda niciodata. Astfel, cand doarme, Delilah cheama un servitor sa taie pletele eroului. Samson este prins de filisteni si incarcerat in templul lui Dagon, zeul filistenilor, aflat pe teritoriul unde se afla astazi Fasia Gaza.

Samson isi recastiga puterile, darama templul, ii omoara pe filisteni si moare.

×
Subiecte în articol: Israel samson personaj biblic delilah