Lacul Qiandao este considerat de chinezi o minune naturală, iar Qiandao înseamnă "O mie de insule". Şi într-adevă, priveliştea este uluitoare, insulele brăzdând suprafaţa lacului şi având forme care de care mai ciudate.
Dar ceea ce se află SUB apă este şi mai misterios. Adânc sub aceste ape se află un oraş antic, datând din timpul dinastiei Han (25-200 d.Hr.). Oraşul era cunoscut în antichitate după denumirea "oraşul leilor", nume primit după aşezarea lui între cinci munţi cu aspect de lei care stau culcaţi. Legendele oraşului leilor spun că aşezământul era foarte râvnit de practicanţii de arte marţiale, aici fiind predată o tehnică străveche, mortală, pe care extrem de mulţi maeştri o râvneau. De asemenea, se spune că, înaintea unui atac al unei şcoli rivale, manuscrisele care permiteau învăţarea procedeului ar fi fost ascunse undeva într-un templu al oraşului. "Oraşul leilor" a fost păstrat secret, prin blocarea completă a căilor de acces. Relieful muntos şi blocarea drumurilor au prezervat locaţia sute de ani.
Până când a ajuns partidul comunist chinez la putere. Care a trimis arheologi in zona si apoi a considerat ca trebuie pus un baraj acolo si a inundat toata zona. Decizie total inexplicabilă, pentru că barajul a fost construit pe o falie seismică, care a provocat sute de cutremure, iar economia din zonă a fost dată înapoi cu vreo 20 de ani, prin inundarea zonei. Acum, orasul, de o frumusete care te lasa masca, zace la 30 de metri sub apă, el fiind "redescoperit" de o echipă de scafandri care executau lucrări pentru baraj. După ce a ieşit în presă ştirea, autorităţile chineze au anunţat că vor transforma zona într-una turistică. Doar de suprafaţă, momentan. Deşi era deja zonă turistică. Oraşul Leilor a fost denumit de cercetători "Atlantida" Chinei.