x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Desfăşurare de forţe fără precedent în Golful Persic: Nave de război din 25 de ţări, gata sa atace Iranul

Desfăşurare de forţe fără precedent în Golful Persic: Nave de război din 25 de ţări, gata sa atace Iranul

17 Sep 2012   •   08:57
Desfăşurare de forţe fără precedent în Golful Persic: Nave de război din 25 de ţări, gata sa atace Iranul

Nave de razboi, portavioane si submarine din 25 de tari se indreapta spre punctul strategic al Golfului Persic, Stramtoarea Ormuz, scrie The Telegraph. Desfasurarea impresionanta de forte are loc in conditiile in care Iranul si Israelul se afla in prag de razboi. Potrivit corespondentului britanic Sean Rayment, Israelul ar putea declansa un atac asupra facilitatilor nucleare ale Iranului.

Liderii occidentali sunt convinsi ca Iranul va raspunde atacaului Israelului prin incercari de minare a cursului navelor sau prin blocarea stramtorii, deoarece pe acolo trec aproximativ 18 milioane de barili de combustibil in fiecare zi, adica circa 35% din petrolul transportat pe mare la nivel mondial. Astfel, daca Iranul ar impune o blocada, s-ar produce efecte catastrofale asupra economiilor Europei, SUA sau Japoniei, care se bazeaza pe titeiul din golf.

Pregatindu-se de un atac preventiv din partea Israelului si de un raspuns al Teheranului, navele de razboi au inceput sambata un antrenament de 12 zile. Aceste manevre militare sunt cele mai ample desfasurate vreodata in regiune.

Forta multinationala navala din Golf include trei portavioane US Nimitz, fiecare avand in dotare avioane care pot ataca fortele aeriene iraniene.

Sunt prezente 12 nave de lupta, inclusiv crucisatoare cu rachete balistice, fregate, distrugatoare si nave de asalt.

Componenta armata britanica cuprinde patru nave detectoare de mine si vasul Royal Fleet Auxiliary Cardigan Bay. De asemenea, va participa noul distrugator HMSb Diamond, care a costat 1 miliard de lire sterline.

SUA vor intra in razboi cu Iranul in 2013

Fostul ambasador american in Israel Martin Indyk a anticipat, intr-un interviu acordat postului de televiziune CBS, ca o confruntare a Statelor Unite cu Iranul ar putea avea loc in 2013.

"Ma tem ca 2013 va fi un an in care vom avea o confruntare militara cu Iranul" a declarat el, duminica, in cadrul emisiunii "Face the Nation".

Invitat la emisiune alaturi de o serie de experti in politica externa, fostul ambasador a afirmat ca deocamdata nu a sosit vremea ca SUA sa treaca la o actiune militara. "Iranul nu are o arma nucleara" a declarat el, adaugand ca desi mai este timp, "nu este foarte mult timp".

Cat despre disputa privind Iranul dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu si presedintele Barack Obama, Indyk a declarat ca nu crede ca "diferenta referitoare la acest subiect dintre Netanyahu si Obama este mare, in termeni legati de angajamentul presedintelui de a nu permite Iranului sa se doteze cu arma nucleara".

Despre insistenta Israelului ca SUA sa traseze o "linie rosie" pe care Iranul nu are voie sa o treaca, Indyk a spus ca "nu este o solicitare rezonabila. Ideea unei linii rosii - de fapt, un ultimatum - reprezinta ceva la care niciun presedinte nu ar recurge".

×