x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Desmond Tutu nu va participa la funeraliile lui Nelson Mandela

Desmond Tutu nu va participa la funeraliile lui Nelson Mandela

14 Dec 2013   •   19:38
Desmond Tutu nu va participa la funeraliile lui Nelson Mandela

Fostul arhiepiscop anglican Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, un critic al actualei puteri din Africa de Sud și vechi prieten al lui Nelson Mandela, a anunțat sâmbătă că nu va asista la funeraliile acestuia din urmă pentru că autoritățile nu l-au invitat, însă președinția de la Pretoria susține că el este înscris pe lista participanților, transmit agențiile AFP și Associated Press, informează agerpres.ro.

'Mi-aș fi dorit tare mult să fiu prezent pentru a-mi lua un ultim rămas bun de la cel pe care l-am iubit și l-am prețuit, dar ar fi fost o lipsă de respect din partea mea față de Tata (Mandela) să mă autoinvit la niște funeralii care trebuie să se desfășoare într-un cadru privat în familie', afirmă Desmond Tutu într-un comunicat. 'Dacă eu sau biroul meu am fi fost informați că sunt binevenit acolo, atunci cu siguranță că nu aș fi lipsit', adaugă el.

Însă un purtător de cuvânt al președinției sud-africane a declarat că Tutu este înscris pe lista invitaților la funeralii, exprimându-și speranța că se va găsi o soluție pentru ca el să ajungă în satul natal al lui Mandela, unde duminică va avea loc înmormântarea. 'Cu siguranță că este invitat. Este o persoană importantă', a spus oficialul.

Cu doi ani în urmă, fostul arhiepiscop anglican a criticat sever guvernul condus de Congresul Național African (ANC), formațiunea politică din care a făcut parte și Mandela, considerându-l mai rău decât regimul de apartheid. Atunci, la împlinirea vârstei de 80 de ani, Tutu l-a invitat în Africa de Sud pe liderul tibetan Dalai Lama, și el laureat al Premiului Nobel pentru Pace, pentru a sărbători împreună această aniversare, dar guvernul de la Pretoria a refuzat să-i acorde viza, probabil pentru a nu strica relațiile cu China. 

×