x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Destinatar: Casa Alba - Ahmadinejad incearca sa se impace cu Bush

Destinatar: Casa Alba - Ahmadinejad incearca sa se impace cu Bush

de Anca Aldea    |    09 Mai 2006   •   00:00
Destinatar: Casa Alba - Ahmadinejad incearca sa se impace cu Bush

Mahmoud Ahmadinejad nu inceteaza sa uimeasca lumea-ntreaga. Pentru prima data din 1979, un presedinte iranian incearca sa dezghete relatiile diplomatice directe cu Washingtonul. Purtatorul de cuvant al executivului iranian, Gholam Hussein Elham, a declarat ieri ca presedintele Mahmoud Ahmadinejad i-a scris un ravas omologului sau american.

O NOUA VIZIUNE. In scrisoare - spune Elham - Ahmadinejad propune adoptarea "unor mijloace noi cu scopul de a iesi din situatia vulnerabila in care se afla lumea-ntreaga". Este neclar daca mesajul presedintelui iranian catre George Bush contine si informatii legate de programul nuclear al Teheranului, purtatorul de cuvant iranian omitand sa ofere mai multe detalii. Un alt purtator de cuvant de la Ministerul iranian al Afacerilor Externe a precizat ca informatiile cuprinse in scrisoare vor putea fi facute publice abia dupa ce aceasta va fi citita de destinatarul sau. Scrisoarea urma sa fie trimisa ieri Ambasadei Elvetiei la Teheran, misiune diplomatica ce reprezinta interesele Statelor Unite in Iran. De aici, spune Elham, scrisoarea ar trebui sa ia drumul Washingtonului. Este prima data, din 1979, cand un presedinte iranian adreseaza o scrisoare unui sef de stat american. Relatiile dintre cele doua tari au fost inghetate in 1979, dupa ce 52 de americani au fost luati ostatici la 4 noiembrie, in cladirea Ambasadei SUA din Teheran, de un grup de studenti islamisti, in semn de protest la refuzul Statelor Unite de a-l preda Iranului pe regele Reza Pahlavi. Gestul lui Ahmadinejad a fost apreciat de corespondentii de presa de la Teheran. Frances Harrison de la BBC nota ieri ca este pentru prima data cand, in trei decenii, se leaga o comunicare la nivel foarte inalt intre Teheran si Washington.

CONTEXT. Statele Unite si comunitatea internationala acuza Iranul ca incearca sa-si construiasca arma nucleara. Presiunile Washingtonului pe langa Consiliul de Securitate al ONU - pentru ca acesta sa formuleze o rezolutie dura la adresa Teheranului - au continuat in lipsa unei sustineri din partea Rusiei si a Chinei. Ieri seara, CSONU urma sa se reuneasca pentru o serie de noi discutii pe marginea dosarului iranian.

O decizie in acest sens se va lua abia la intrevederea, la nivel de ministri de Externe, a celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate plus Germania. Saptamana trecuta, Iranul a avertizat ca nu va suspenda activitatile de imbogatire a uraniului si ca o eventuala rezolutie a CSONU va obliga regimul de la Teheran sa reexamineze cooperarea cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica si sa se retraga din Tratatul de Neproliferare Nucleara.

×
Subiecte în articol: externe