x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deţine Casa Regală olandeză opere de artă furate de la evrei ?

Deţine Casa Regală olandeză opere de artă furate de la evrei ?

de Istvan Deak    |    20 Noi 2013   •   14:58
Deţine Casa Regală olandeză opere de artă furate de la evrei ?

Descoperirea celor 1.406 tablouri semnate de mari maeştri precum Picasso, Chagall, Matisse şi alţii într-un apartament oarecare dintr-un bloc aflat în cartierul Schwabing din Munchen face valuri în străinătate. Săptămâna trecută, dinspre Olanda a venit surpriza.

Foarte puţine lucruri se ştiu despre colecţia de artă a Casei Regale. În acest sens, aceasta a dispus ca întreaga colecţie să facă obiectul verificărilor unei comisii independente. Colecţia este considerată strict secretă, de aceea nu este cunoscută, însă acum comisia va verifica operele de artă achiziţionate după 1933, în special cele de la începutul anilor 50, pe vremea prinţesei Juliana şi a prinţului Bernhard.

Potrivit unor experţi citaţi de parool.nl, există motive să se creadă că în colecţia regală s-ar fi strecurat şi opere care ar fi fost furate de la proprietarii lor evrei, în timpul războiului.

Vor să fie un exemplu

Criticul de artă olandez Ronny Naftaniel susţine că există dovezi care atestă relaţia dintre Casa Regală şi comerciantul german Hermann Goring (numele acestuia apare în strânsă legătură cu Hildebrand Gurlitt, tatăl actualului octogenar Cornelius Gurlitt, posesorul “comorii naziste” găsite la Munchen). Casa Regală olandeză a anunţat că toate operele care vor fi dovedite a fi din categoria artei confiscate de la evrei vor fi restituite descendenţilor moştenitorilor de drept. Astfel, Casa Regală olandeză doreşte să fie un exemplu pentru toţi colecţionarii privaţi, care nu se supun obligaţiilor ce derivă din legile postrăzboi, dar ar avea obligaţii morale faţă de moştenitorii de drept,de a le restitui bunurile confiscate de la înaintaşii lor.

Decizia Casei Regale vine la puţin timp după ce o comisie olandeză a analizat operele de artă din 162 de muzee private din Olanda şi a descoperit 139 de opere de artă care ar fi putut proveni de la colecţionarii evrei. La peste jumătate dintre acestea există indicii concrete privind proprietarii de drept. Acum sunt căutaţi descendenţii acestora. Uniunea Muzeelor din Olanda a publicat lista operelor şi solicită descendenţilor să le revendice.


×
Subiecte în articol: jaful secolului tablouri olanda