x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deutsche Welle: Situaţia din România şi Bulgaria arată că în ţări est-europene lipseşte cultura democraţiei

Deutsche Welle: Situaţia din România şi Bulgaria arată că în ţări est-europene lipseşte cultura democraţiei

de Mediafax    |    22 Iul 2012   •   09:13

Tarilor est-europene le lipseste experienta democratica si cultura dezbaterilor politice, comenteaza analisti citati de Deutsche Welle, oferind ca exemplu situatia politica din Romania.

"In ultimele luni, o serie de masuri controversate luate de state est-europene au declansat alarma in Comisia Europeana. Analistii cred ca de vina este lipsa experientei democratice", subliniaza DW, notand ca raportul Executivului UE a constatat probleme la capitolele stat de drept si independenta justitiei.

Bulgaria, care a aderat la UE impreuna cu Romania in 2007, a primit tot o evaluare negativa, scrie Mediafax.

Potrivit analistului Wolfgang Höpken, profesor de Istorie a Europei de Sud-Est la Universitatea din Leipzig, aceste "deficite democratice" sunt cauzate partial de experienta limitata a celor doua state in mentinerea sistemelor democratice.

Höpken a notat ca nici inaintea celui de-Al II-lea Razboi Mondial, Bulgaria si Romania nu aveau baze democratice solide. Ulterior, dupa ce au fost zeci de ani parte a Blocului comunist, Bulgaria si Romania s-au confruntat in anii 1990 cu sarcina reformarii sistemelor economice si politice. "Aceasta a fost o mare povara pentru societati. Ar fi naiv sa gandim ca se va instaura imediat un sistem democratic lipsit de probleme", subliniaza Höpken.

"Pe fondul acestei experiente, elitele din Romania si Bulgaria au tendinta de avea ca prim instinct asigurarea pozitiilor. Din acest punct de vedere, Constitutia este o formalitate simbolica. Uneori, comportamentul acestor elite este flagrant neconstitutional. Printr-o varietate de trucuri, aceste elite incearca sa submineze independenta justitiei, sa limiteze prerogativele instantelor constitutionale si ale institutiilor publice", concluzioneaza DW.

×
Subiecte în articol: politica sistem democraţie