x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezbateri aprinse în Marea Britanie, după accidentul Ducelui de Edinburgh. Ar mai trebui să conducă mașina la 97 de ani?

Dezbateri aprinse în Marea Britanie, după accidentul Ducelui de Edinburgh. Ar mai trebui să conducă mașina la 97 de ani?

de Emil Neacşu    |    18 Ian 2019   •   10:47
Dezbateri aprinse în Marea Britanie, după accidentul Ducelui de Edinburgh. Ar mai trebui să conducă mașina la 97 de ani?

Presa britanică pune o întrebare esențială, după accidentul de automobil în care a fost implicat, ieri, prințul Philip: ar mai trebui să conducă mașina ducele de Edinburgh, ajuns la vârsta de 97 de ani? Chiar și biograful regal Penny Junor a declarat pentru Sky News: "A fost un lucru îngrozitor, dar ar mai trebui ducele să conducă mașina? Nu știu a cui a fost vina în accident, dar el (n.r. - ducele de Edinburgh) are 97 de ani și reacțiile sale nu mai sunt la fel de rapide cum erau cândva". 

În Marea Britanie nu există o limită de vârstă superioară pentru șofat, însă conducătorii auto care depășesc 70 de ani trebuie să își reînnoiască permisul cu cel puțin 90 de zile înainte să împlinească această vârstă, iar după aceea trebuie să își valideze permisul din trei în trei ani. 

Un permis nu poate fi reînnoit dacă nu sunt îndeplinite cerințele minime de vedere ale conducătorului auto. Altfel, nu există alte motive care să împiedice o persoană să conducă un autoturism. 

Potrivit datelor oficiale, nu mai puțin de 100.281 de persoane de peste 90 de ani dețin permise de conducere valide, în timp ce 248 de oameni de peste 100 de ani au permis de conducere.

Președintele Asociației Automobiliștilor din Marea Britanie, Edmund King, spune că apelurile ca persoanelor în vârstă să li se interzică dreptul de a conduce după ce comit accidente este ilegal. "Îi dorim tot binele Ducelui de Edinburgh. Mulți comentatori se folosesc de accidente în care au fost implicate personalități în vârstă pentru a cere interzicerea dreptului de a conduce pentru persoanele în vârstă. Dacă ar fi introduse restricții bazate pe vârstă, am fi mai predispuși să restricționăm șoferii tineri decât pe cei vârstnici. Tinerii, în special bărbații, sunt mai predispuși să comită accidente la șase luni de la obținerea carnetului. Cei în vârstă se auto-cenzurează adeseori, de multe ori evită să conducă noaptea sau merg doar pe drumuri cunoscute. Decizia de a renunța la condus este una dificilă, însă ar trebui să se bazeze doar pe recomandările medicului personal și al membrilor familiei", spune King. 

 

×
Subiecte în articol: ducele de edinburgh accident