x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dialogul economic româno - chinez rămâne în zona discuţiilor

Dialogul economic româno - chinez rămâne în zona discuţiilor

de Dan Tomozei    |    21 Oct 2011   •   13:19
Dialogul economic româno - chinez rămâne în zona discuţiilor
Corespondenta din Beijing
Dupa trei zile de discutii si intalniri, derulate in cadrul celei de-a XXI-a sesiuni a comisiei mixte interguvernamentale romano - chineze in domeniul economic, concluziile pot fi concentrate in special in materie teoretica, zona practica fiind acoperita exclusiv de intentii si bune intentii manifestate de partea chineza. Delegatia condusa de ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania, Ion Ariton, a avut o serie de intalniri cu reprezentantii unor mari companii chineze dar si cu vice-ministrul Comertului din Republica Populara Chineza, Wang Chao. In cadrul evenimentelor, Romania a prezentat oferte deja cunoscute partii chineze: unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda, centrala Tarnita - Lapustesti, centura Bucurestiului, canalul Dunare - Bucuresti si canalul Siret - Baragan, reiterate cu ocazia vizitei premierului Emil Boc la Beijing, in luna august, prezentate de asemenea si in luna mai a.c., cu ocazia unui alt eveniment economic. Semnarea acordurilor privind desecretizarea datelor de la centrala Cernavoda si cel cu Romcontrol, nu sunt decat pasi pe un traseu care se anunta inca lung pana cand, in Romania, vor ajunge marii investitori chinezi. Orizontul prezentat de ministrul Ariton, privind succesul si evolutia pietei in domeniul energetic este unul la fel de indepartat, proiectele fiind expuse pe o plaja care atinge anii 2020 - 2035.

Nevoia de concretete in relatiile bilaterale economice dintre cele doua tari a fost subliniata de ministrul Ariton care a declarat, vineri, in cadrul unei reuni organizate la Ambasada Romaniei din Beijing, ca se doreste o crestere a nivelului investitiilor chineze, “valoarea acestora fiind de numai 391,5 milioane USD, plasand R.P. Chineza pe locul 18 in clasamentul general al tarilor care au investit in Romania. Este o valoare scazuta fata de potentialul investitional existent in tara noastra'.

In aceste context, fara indoiala ca partea chineza este dispusa sa treaca dincolo de bunele intentii manifestate in mod repetat, dar este usor de inteles ca atata timp cat la Bucuresti nu se va depasi nivelul de tatonare, cata vreme declaratiile nu vor fi dublate de actiuni concrete, de o deschidere care sa mearga pana la gasirea de solutii convenabile Chinei, investitorii de aici nu vor actiona. Nimeni nu se poate astepta ca dupa o doua - trei intalniri, banii puternicei tari asiatice sa curga in Romania, desi, daca privim exemplele altor tari europene, afirmatia ar putea fi contrazisa. Tocmai de aceea, stiut fiind ca marile companii chineze actionaza in baza unor mesaje politice clare, Guvernul de la Bucuresti trebuie sa gaseasca aceleasi solutii si metode aplicate in Germania, Franta, Italia sau Marea Britanie, daca doreste sa depaseasca nivelul tatonarilor.

Potrivit ministrului Ion Ariton, vice-ministrul comertului, Wang Chao, a declarat, in cadrul comisiei interguvernamentale romano - chineze, “ca guvernul pe care il reprezinta acorda o atentie deosebita relatiilor economice cu Romania, tara devenita unul din principalii parteneri comerciali ai Republicii Populare Chineze in Europa centrala si de Est'. Retinerea sau mai degraba intarzierea cu care China actioneaza pe piata romaneasca este explicata de Ariton intr-o nota organizatorica: “China doreste sa prospecteze foarte bine zonele de investitie din Romania pentru ca investitiile facute sa fie un exemplu pentru intreaga piata europeana'. Iata de ce, ministrul roman considera ca “relatiile economice cu China se vor dezvolta puternic in urmatoarea perioada, iar numirea noului ambasador la Beijing, in persoana secretarului de stat Doru Costea, va impulsiona acest proces'.

Viitorul ambasador al Romaniei in China, Doru Costea, prezent la intalnirile programate cu ocazia comisiei mixte interguvernamentale romano - chineze, in calitate de ambasador agreat, a declarat “ca acest moment, aceasta etapa, reprezinta nu atat un nou inceput cat o continuare pe care trebuie sa o facem cat mai eficienta si mai cuprinzatoare. Romania ca prietena a Chinei, in Europa si in lume, este gata sa faca acest lucru'. Acreditarea secretarului de stat Doru Costea la Bejing va avea loc in urmatoarele luni, potrivit celor discutate cu acesta in cadrul prezentei la evenimentul organizat la ambasada.

Revenind la zona economica, la chestiuni concrete, potrivit ministrului Ion Ariton, compania Huawei va inaugura in februarie 2012, langa Bucuresti, un Centru European de Cercetare, unde vor fi crea peste 1500 de locuri de munca pana in anul 2014. Huawei mai este interesata sa dezvolte un proiect in cooperare cu Transelectrica SA, vizand retele de fibra optica la nivel national, investitia totala in urmatorii trei ani fiind estimata la peste 200 milionane euro.

Din alt unghi, desfasurarea comisiei mixte interguvernamentale romano - chineze de la Beijing poate fi analizata si din perspectiva mass media chineza oficiala, care nu a consemnat niciun rand cu privire la eveniment sau intalnirile avute de ministrul Ariton. Se stie ca in marea tara asiatica, interesul manifest pentru un parteneriat sau un partener este bine exploatat la nivel de imagine. Altfe spus, evenimentul de la Beijing a fost reflectat exclusiv in presa de la Bucuresti, gratie comunicatelor trimise din capitala Chinei de purtatorul de cuvant al minstrului Ariton. In mod cert, instalarea noilor ambasadori, atat la Bucuresti cat si la Beijing va impulsona relatiile economice si politice dintre Romania si China. Romania ca tara aflata in mare nevoie de investitii si resurse financiare, China in calitate de pretendenta la pozitia de lider mondial, de tara cu economie de piata libera si sustinatoare, pe mai multe fronturi a economiei europene.

×
Subiecte în articol: China