"Diamantul păcii" pus în vânzare direct de guvernul din Sierra-Leone a fost adjudecat la licitaţie luni, la New York, cu 6,53 de milioane de dolari, o vânzare care ar trebui să marcheze o ruptură cu era faimoaselor "diamante ale sângelui".
Cumpărătorul este bijutierul britanic Laurence Graff a indicat, în cadrul unei conferinţe de presă la New York, Martin Rapaport, preşedintele Rapaport Group, care a organizat vânzarea şi s-a angajat să nu perceapă comision. Diamantul de 709 carate (circa 140 de grame) a fost descoperit în martie de angajaţi ai unei societăţi de prospecţie minieră, condusă de pastorul evanghelic Emmanuel Momoh, în provincia Kono.
Pastorul Momoh a cedat diamantul neprelucrat guvernului din Sierra Leone, care s-a angajat să-l vândă şi să-i verse 26% din produsul cesiunii, respectiv 1,69 milioane de dolari, din care 339.000 de dolari vor ajunge la cei cinci angajaţi care l-au descoperit. Guvernul a promis că 74% din banii obţinuţi din vânzare vor merge în mare parte (59%) la administraţia fiscală, dar şi la un fond de dezvoltare al regiunii cu diamante (15%).
Preţul vânzării este inferior celui care a fost propus în cadrul primei tentative de vânzare din luna aprilie din Sierra Leone, de 7,1 milioane de dolari, operaţiune anulată atunci de guvern, pe motiv ca suma este mica. "Poate acesta este preţul transparenţei", a comentat Martin Rapaport pe tema scăderii preţului.
Obiectivul preşedintelui Ernest Bai Koroma şi al guvernului său este de a încuraja societăţile de prospecţie să rupă cu era "diamantelor sângelui", pietrele preţioase care au servit la finanţarea conflictelor în Africa, în special în Sierra Leone (1991-2002), prin intermediul uni trafic care nu era controlat de autorităţi, scrie agerpres.