x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diplomat occidental: "Cubanezii l-au îngropat de mult pe Fidel"

Diplomat occidental: "Cubanezii l-au îngropat de mult pe Fidel"

26 Noi 2016   •   12:35
Diplomat occidental: "Cubanezii l-au îngropat de mult pe Fidel"

La câteva ore după anunţul decesului liderului cubanez Fidel Castro, în vârstă de 90 de ani, locuitorii Havanei nu reacţionaseră pentru că puţini aflaseră de anunţul preşedintelui Raul Castro transmite EFE. 

Conform tradiţiei, locuitorii Havanei se aduna în noaptea de vineri spre sâmbătă pe faleză pentru a se plimba, sta de vorbă cu prietenii, a asculta muzică pe malul mării, iar în această zonă aglomerată, nimeni nu părea să ştie că Fidel Castro a murit, deşi Cuba a decretat nouă zile de doliu. Alocuţiunea televizată a preşedintelui Raul Castro în care a anunţat decesul fratelui său, Fidel, a avut loc la miezul nopţii, o oră la care mulţi cubanezi deja dorm. Mai mult, intervenţia sa nu a fost anunţată, iar televiziunea de stat cubaneză, deşi a reluat de mai multe ori discursul lui Raul Castro, nu a difuzat niciun program special. 

Între timp, analişti de politică internaţională şi diplomaţi se întreabă ce se va întâmpla în Cuba după decesul lui Fidel Castro şi ce turnură va lua politica externă a ţării, transmite AFP. 


"Cubanezii l-au îngropat de mult pe Fidel", a afirmat un diplomat occidental care a petrecut mai mulţi ani în Cuba, citat de AFP. "Acum îşi îndreaptă gândurile spre viitor, pentru că, practic, Fidel Castro nu mai e decât o amintire a vremurilor glorioase". 


Retras din viaţa politică din 2006 şi înlocuit de fratele său, Raul, Fidel Castro păstrase o greutate morală pe care şi-o exersa prin renumitele sale "reflecţii" pe care le publica regulat în presa oficială, până acum doi ani şi jumătate, când prezenţa sa a devenit mai discretă. "Fidel este consultat în privinţa tuturor deciziilor importante", asigura la sfârşitul lui 2011 preşedintele Parlamentului cubanez, Ricardo Alarcon, unul dintre conducătorii Revoluţiei. 

"Odată cu decesul lui Fidel, situaţia politică şi economică ar trebui să se îmbunătăţească. Îi va da mai multă libertate lui Raul. Nu va mai fi nevoie ca el să îşi facă griji că îşi contrazice fratele, o personalitate enormă," a declarat Michael Shifter, preşedintele centrului de analiză Dialogul Inter-American. 


De când a avut atacul cerebral în 2006, imaginea lui Fidel Castro s-a schimbat: a renunţat la eterna uniformă militară pentru un trening şi sandale. Ultima sa apariţie publică a fost la 13 august, cu ocazia aniversării a 90 de ani, alături de fratele său, Raul, şi de preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, principalul său aliat în America Latină. 

Dar imaginea "Liderului Maxim", respectat şi detestat deopotrivă, a rămas omniprezentă, deşi, de-a lungul vieţii, Fidel Castro a evitat să-şi construiască un cult al personalităţii. Nu şi-a ridicat statui şi nici portrete pe străzile capitalei, deşi zidurile au fost mereu acoperite cu slogane şi era omniprezent în presa oficială.  Aproximativ 80% dintre cubanezi nu au cunoscut niciun alt lider decât cel pe care îl numesc fie "Fidel", "Comandantul", "Şeful", fie "Ştii tu cine". În conversaţii, cei prudenţi îl evocă printr-un gest care schiţează o barbă şi vorbesc cu o voce îngroşată. 


"Speranţele de schimbare vor creşte în Cuba. Moartea lui Fidel va deschide cu siguranţă calea unor noi conflicte şi confruntări între deţinătorii puterii. Arbitrul suprem a dispărut. Raul va avea mai mult spaţiu de manevră, dar tot de acest lucru se vor bucura şi adversarii săi politici", a spus Shifter. 


Reluarea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite la sfârşitul lui 2014 ilustrează deja începutul sfârşitului pentru "castrism" şi pentru "anti-americanismul" fervent al lui Castro. 

"După decesul lui Fidel, deschiderea economiei şi pieţei şi eradicarea constrângerilor comuniste ar trebui să ia viteză. Fără carisma lui Fidel, legea Partidului Comunist Cubanez nu se m,ai bazează decât pe performanţa economică. Impactul reformelor lui Raul va fi limitat", a afirmat specialistul în afaceri cubaneze de la Universitatea din Texas, Arturo Lopez Levy. "Epoca de după Fidel a început deja din 2006. Ceea ce contează de acum încolo este ceea ce vine după Raul", citează Agerpres.

Pe acelaşi subiect:

Trupul neînsufleţit al lui Fidel Castro va fi incinerat sâmbătă

A MURIT Fidel Castro

×