x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diplomatie romano-albaneza / Kosovo, pe ordinea de zi

Diplomatie romano-albaneza / Kosovo, pe ordinea de zi

de Ana Ilie    |    21 Feb 2006   •   00:00

Pe seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, recent intors dintr-o vizita de doua zile la Chisinau, nu il nemultumeste numai evolutia negocierilor in dosarul transnistrean, ci, mai nou, si prea putinele intalniri cu oficialii albanezi. "Intalnirile noastre sunt putine si nu reflecta interesele noastre comune", iar "schimburile comerciale sunt extrem de reduse", a detaliat Ungureanu, dupa o intalnire cu omologul sau albanez, Besnik Mustafaj.

Mustafaj si Ungureanu au abordat si subiectul Kosovo, in conditiile in care au inceput negocierile directe intre sarbi si albanezii kosovari, la Viena, referitoare la viitorul statut al provinciei. Mustafaj a tiunt sa-si exprime speranta ca aceste negocieri se vor finaliza in timpul mandatului trimisului ONU in Kosovo, Marti Ahtisaari, adica pana in noiembrie, deoarece "un proces lung poate degenera si nu este bine pentru stabilitatea regionala". In schimb, Ungureanu a tinut sa sublinieze ca "orice solutie va tine cont de faptul ca identificarea unui statut cere timp".

RESTITUIRE
Situatia Casei Iorga din Saranda a fost un alt subiect discutat pe larg de cei doi, ministrul roman declarand ca spera in sprijinul omologului sau albanez pentru solutionarea acestui diferend care dureaza de peste zece ani. In prezent, este asteptata o decisie a comisiei albaneze de restituire. Casa Iorga a fost construita pe un teren primit de Nicolae Iorga din partea regelui Zog, ca urmare a redactarii primei Istorii a Albaniei. Cladirea a fost si nationalizata in 1939.

×
Subiecte în articol: externe