x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diplomații israelieni forțează mutarea ambasadei SUA din Tel Aviv, în Ierusalim

Diplomații israelieni forțează mutarea ambasadei SUA din Tel Aviv, în Ierusalim

de Şerban Mihăilă    |    22 Dec 2016   •   19:00
Diplomații israelieni forțează mutarea ambasadei SUA din Tel Aviv, în Ierusalim
Sursa foto: ANDREW GOMBERT/EPA

Într-un discurs plin de entuziasm, ambasadorul Israelului în Statele Unite, Ron Dermer, a lăudat promisiunea de campanie a președintelui ales, Donald Trump, care a spus că va muta ambasada americană din Tel Aviv, în Ierusalim. Tot în campanie, Trump a dat asigurări că SUA vor recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

 

Discursul lui Dermer a fost rostit la mai puțin de o săptămână după ce viitorul șef al Casei Albe a anunțat că a decis să-l numească în funcția de ambasador al SUA în Israel pe David Friedman, un susținător înfocat al guvernului condus de Beniamin Netaniahu și un lobbyst care militează cu insistență pentru extinderea coloniilor evreiești și mutarea ambasadei americane în Ierusalim. Dermer, citat de Reuters, a declarat, marți, că mutarea misiunii diplomatice a SUA ar fi „un mare pas înainte pentru pace” și nu un factor de inflamare a lumii arabe, așa cum au avertizat numeroși critici ai acestei decizii. Fără a-i numi pe Trump și Friedman, Dermer a afirmat că mutarea ambasadei „ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp în urmă”. „Acest gest ar transmite un puternic mesaj împotriva argumentelor de ilegitimitate aduse Israelului”, a precizat el, într-un discurs rostit în fața diplomaților străini și a reprezentanților comunității evreiești din SUA. Afirmațiile lui Dermer sunt mult mai puternice decât declarațiile făcute în ultima vreme de premierul Netaniahu, care, deși a avut o relație proastă cu președintele Barack Obama și a părut mulțumit de alegerea lui Trump, așteaptă să vadă dacă noul șef al administrației de la Washington își va onora promisiunile făcute în campanie.

Friedman, iubit și contestat

Deocamdată, susțin surse citate de Reuters, Netaniahu s-a declarat extrem de satisfăcut de numirea lui Friedman în funcția de ambasador. Avocat specializat în cazuri de faliment, Friedman este un prieten apropiat al lui Trump, dar nu are experiență diplomatică. El a fost președinte al unui grup american, care strângea fonduri pentru coloniile evreiești și susținea anexarea Cisiordaniei de către Israel. Activiști liberali americani de origine evreiască se opun cu vehemență numirii lui Friedman și cer Senatului, dominat de republicani, să nu confirme această nominalizare pentru funcția de ambasador. Asociația progresistă „J Street” a denunțat alegerea „iresponsabilă" a unui „prieten american al mișcării de colonizare" din teritoriile palestiniene.

 

Atât israelienii, cât și palestinienii revendică Ierusalimul drept capitală. Comunitatea internațională refuză să recunoască Ierusalimul drept capitala statului evreu și, deși principalele instituții israeliene sunt în acest oraș, ambasadele străine se află în Tel Aviv.

Echipa lui Trump a anunțat, în septembrie, după o întâlnire între miliardarul republican și premierul Netaniahu, că SUA vor recunoaște Ierusalimul drept „capitala indivizibilă a statului Israel", dacă va fi ales la Casa Albă. Ultimele administrații americane au considerat că statutul orașului trebuie negociat. La sfârșitul săptămânii trecute, liderul palestinian Saeb Erekat declara că mutarea ambasadei la Ierusalim ar distruge procesul de pace din regiune.

 

 

 

×