Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, s-a întâlnit ieri cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Preşedinţia de la Chişinău a difuzat aseară un comunicat din care nu este clar ce subiecte au discutat cei doi lideri.
Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, s-a întâlnit ieri cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Preşedinţia de la Chişinău a difuzat aseară un comunicat din care nu este clar ce subiecte au discutat cei doi lideri. Până la închiderea ediţiei nici ziariştii ruşi nu au reuşit să afle agenda discuţiilor.
Deşi iniţial presa de la Chişinău şi cea de la Moscova scria că principalul subiect al discuţiei va fi problema transnistreană, ieri, o sursă din cadrul Cancelariei prezidenţiale ruse, citată de presa moscovită, a declarat înaintea întrevederii că problema transnistreană nici nu figura printre chestiunile ce urmau a fi discutate, subiectul principal fiind perspectivele relaţiilor comerciale dintre Rusia şi Republica Moldova.
Înainte de vizita lui Voronin, presa rusă a lansat ideea unei posibile “împăcări” între Republica Moldova şi Federaţia Rusă în problema transnistreană pe baza unui compromis, care ar presupune ca Rusia să cedeze regiunea din stânga Nistrului, dacă va primi garanţii reale din partea Chişinăului privind menţinerea în continuare în regiune a forţelor ruse şi asigurări în ceea ce priveşte neaderarea Moldovei la NATO. La Chişinău, unii analişti consideră însă că Rusia nu are de gând să cedeze Transnistria şi că speranţele lui Voronin de a obţine o înţelegere cu Putin, pentru reîntregirea Moldovei, sunt iluzorii”.
Potrivit unei surse de la Kremlin, citată de RIA-Novosti, Putin s-ar fi angajat totuşi “să ofere asistenţă activă pentru eforturile internaţionale care vizează încheierea unui acord final privind Transnistria, prin negocieri diplomatice”. Într-un comentariu publicat de ziarul rus Kommersant se arată că instituţia diplomatică rusă a primit favorabil planul de iniţiative al lui Voronin cu privire la deblocarea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol. Acestea prevăd, între altele, la lichidarea armatelor de pe cele două maluri ale Nistrului şi participarea în comun cu partea transnistreană la elaborarea unor proiecte economice şi mediatice.
UN PLAN SECRET. Oazu Nantoi susţine însă că “planul secret în privinţa Transnistriei îl deţine Putin, şi nu Voronin, şi el ar presupune presiuni ale Rusiei pentru a obţine un maximum de control posibil, în primul rând economic asupra Moldovei”. Analistul nu crede ca, la Moscova, să fi fost semnat vreun plan în problema transnistreană. “Cel mai probabil – a continuat el –, la revenirea acasă, Voronin va face nişte declaraţii vagi pe care presa pro-comunistă va încerca să le interpreteze pozitiv în plan intern”.
Pe de altă parte, potrivit Kommersant, Kremlinul are în lucru un document care poartă un titlu neutru, “Planul politic de reglementare a conflictului din Transnistria”. Acest plan nu prevede nici modelul Moldovei unitare, pentru care Chişinăul face un lobby intens, dar nici o confederaţie, cum şi ar dori Tiraspolul”. Ziarul precizează că, de data aceasta, “Moscova propune ambelor părţi o construcţie federativă şi chiar încearcă să convingă Tiraspolul, care nu prea este dispus la dialog, să accepte planul”.
Condiţii
Ziarul Kommersant scria ieri că planul Rusiei are sorţi de izbândă numai în anumite condiţii. Prima ar fi ca autorităţile de la Chişinău să stipuleze statutul de ţară neutră a Republicii Moldova nu doar în Constituţie, ci şi într-un document semnat atât de Republica Moldova, cât şi de SUA şi UE. Moscova speră astfel să ţină departe Chişinăul de tentaţia de a adera la NATO. A doua condiţie prevede prelungirea staţionării trupelor ruse în Transnistria. A treia condiţie are în vedere recunoaşterea, de către Chişinău, a privatizărilor operate de Tiraspol în ultimul deceniu, în contextul în care 80% din obiectivele strategice din stânga Nistrului sunt proprietatea unor investitori ruşi. Deocamdată, Voronin a dat garanţii în acest sens doar verbal, în baza unei legi care prevede nerecunoaşterea rezultatelor privatizărilor din Transnistria.
Vitalie Călugăreanu, Chişinău